17.12.13

Να την σεβαστεί, όχι να την φοβηθεί!

(Νίκος Συριώδης)

Μπορεί αυτή την περίοδο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μην είναι στα καλύτερά της, αλλά σε δυο μήνες μπορεί να είναι άλλη ομάδα, επομένως να πάνε... περίπατο τα όποια "χαμόγελα" για την κλήρωση. Μια ομάδα τέτοιου βεληνεκούς και με φανέλα βαριά και ασήκωτη πρέπει να τυγχάνει του σεβασμού όλων.

Τα "κουκιά" ήταν μετρημένα και δεδομένα ο αντίπαλος του Ολυμπιακού στην φάση των "16" του Champions League θα ήταν από το "πάνω ράφι" και το φαβορί για πρόκριση. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός στην μπάλα για να βγάλει αυτό το συμπέρασμα, επομένως πριν καν γίνει η κλήρωση, ήταν γνωστό πως το "εμπόδιο" θα ήταν (πολύ) υψηλό.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι τελικά η... εκλεκτή και με το που βγήκε το ζευγάρι αμέσως τα social media όπως και τα περισσότερα ΜΜΕ πήραν "φωτιά". Άλλος θεωρεί βατή την κλήρωση για τα δεδομένα των επτά υποψήφιων αντιπάλων, άλλος πιστεύει ότι ήταν δύσκολη γιατί δεν μας "πάνε" παραδοσιακά ως αντίπαλοι οι Άγγλοι και γενικά υπήρξε ποικιλία στις απόψεις που ακούστηκαν και γράφτηκαν.

Η αλήθεια, όπως πολύ συχνά συμβαίνει, βρίσκεται κάπου στη μέση. Δηλαδή, υπήρχαν δυσκολότεροι αντίπαλοι για τον Ολυμπιακό, που κατάφερε να τους αποφύγει και που αν έπεφταν στο διάβα του, οι ελπίδες πρόκρισης θα ήταν πολύ λίγες, αλλά και πιθανότατα πιο βατοί, δίχως αυτό να σημαίνει πως με την οποιοδήποτε ομάδα θα είχαν οι Πειραιώτες το "πάνω χέρι". Σε αυτή την διοργάνωση και σε αυτή την φάση, αποτελεί ουτοπία να πιστεύει κάποιος πως υπάρχει αντίπαλος εύκολος ή ποιοτικά κατώτερος.

Μπορεί αυτή την περίοδο η ομάδα του Ντέιβιντ Μόγιες να μην είναι και στα καλύτερά της και να ψάχνει την "ταυτότητά" της στη μετά-Φέργκιουσον εποχή, αλλά δεν παύει να είναι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με ό,τι "κουβαλάει" αυτό το τεράστιο όνομα. Ο πιο επιτυχημένος αγγλικός σύλλογος της τελευταίας 20ετίας, είναι πάντα ένας αντίπαλος που κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει. Απλά δεν γίνεται.

Ας ρωτήσει κάποιος τη Μπάγερ Λεβερκούζεν, που έφυγε με... τάλιρο από την ίδια της την έδρα. Ας ρωτήσει κάποιος την Σαχτάρ, που πήγε στο "Ολντ Τράφορντ" και έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι ή τη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Γιατί μπορεί στην Πρεμιερ Λιγκ να είναι μια του ύψους και τρεις του βάθους, αλλά στην Ευρώπη παρουσιάζεται σοβαρή και συνεπής ως τώρα. Και όταν μια ομάδα έχει στο ρόστερ της παίκτες όπως ο Φαν Πέρσι, ο Ρούνεϊ, ο Φελαϊνί, ο "Τσιτσαρίτο", ο αειθαλής Γκιγκς, ο Βίντιτς με τον Φέρντιναντ πίσω και ο Ντε Χέα στα γκολπόστ, κανείς δεν δικαιούται να χαμογελάει και να χαίρεται, ειδικά δε αν απέχει παρασάγγας σε ευρωπαϊκές διακρίσεις.

Να την σεβαστεί πρέπει ο Ολυμπιακός, αλλά όχι να την φοβηθεί. Και δεν πρέπει να την φοβηθεί, διότι τότε θα έχει "εγκλωβιστεί" από μόνος του και δεν θα μπορέσει να βγάλει αυτά που (δεδομένα) μπορεί πάνω στο χορτάρι. Έχει πιθανότητες η ομάδα του Πειραιά, δεν είναι χαμένη από χέρι, μιλώντας πάντα με τα σημερινά δεδομένα, διότι σε 2 μήνες μπορεί να ισχύουν άλλα (καλύτερά ή χειρότερα). Πάντως, οι "ερυθρόλευκοι" διαθέτουν και εμπειρία και ποιότητα, ώστε να διαχειριστούν όπως πρέπει αυτά τα δυο παιχνίδια και να διεκδικήσουν το δικό τους μερίδιο στην "πίτα" της πρόκρισης.

Το σίγουρο είναι πως δεν φοβάται ο προπονητής του. Αυτό είναι δεδομένο και όποιος διάβασε προσεκτικά τις δηλώσεις του Μίτσελ, κατάλαβε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο, ο οποίος διαθέτει νοοτροπία νικητή, δεν κακομοιριάζει, ούτε παραδίνεται, ούτε... θαμπώνεται από τη λάμψη του εκάστοτε σπουδαίου αντιπάλου. Άλλωστε, όταν έχει παίξει στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, δεν θα μπορούσε να μην αντιμετωπίζει έτσι τα πράγματα. Αυτο θέλει να περάσει και στους παίκτες του και μέχρι τώρα δείχνει να τα καταφέρνει περίφημα, όπως φανερώνουν και τα αποτελέσματα, τα οποία κρίνονται άκρως θετικά.

Για να φτάσουμε και στο δια ταύτα, ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά όχι να την φοβηθεί, ούτε να πιστέψει πως είναι χαμένος από χέρι. Γιατί αν συμβεί αυτό, τότε θα είναι σίγουρα χαμένος από χέρι. Όσο για την παράδοση, μπορεί να είναι δυσμενής, αλλά μιλάμε για άλλη εποχή, άλλους παίκτες, άλλα δεδομένα. Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που να συνδέει το τότε με το τώρα, επομένως το απόλυτο των Άγγλων σε τέσσερα ματς δεν αποτελεί ασφαλή "οδηγό" για τις επόμενες μάχες των δυο ομάδων.

Το υπέροχο "ταξίδι" συνεχίζεται και ο Θρύλος της Ευρώπης θα προσπαθήσει να βάλει δύσκολα στον Μόγιες και τους παίκτες του στις 25 Φεβρουαρίου και στις 19 Μαρτίου και γιατί όχι να ανατραπούν τα προγνωστικά και να έρθει μια μεγαλειώδης πρόκρισης στα προημιτελικά. Και αν δεν συμβεί όμως αυτό, όπως λέει και το γνωστό "ερυθρόλευκο" σύνθημα "... πάντα άρρωστοι με τον Ολυμπιακό".

Πηγή : www.redplanet.gr