2.11.13

Κερδίζει αυτός που βάζει ΓΚΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛ!

(Παναγιώτης Περπερίδης)

Ντέρμπι ήταν και πάει. Ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό όλα κύλησαν ομαλά εντός γηπέδου, ευτυχώς για όλους μας δεν έγινε τίποτα ιδιαίτερο έξω από το ''Απόστολος Νικολαϊδης''.

Έχω μερικές επισημάνσεις για το ντέρμπι και θα τις κάνω σε βούλες:

* Όταν η αστυνομία εκπονεί σοβαρό σχέδιο και κατεβάζει δυνατή ομάδα, όλα κυλούν ομαλά. Η κινητοποίηση ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών σε ντέρμπι και τελικώς στέφθηκε με επιτυχία. Όταν δεν το κάνει , απλώς αναβάλει αγώνες βγάζοντας γήπεδα ακατάλληλα.
*Ακόμα και με αυτά τα μέτρα ασφαλείας, όταν οι οπαδοί θέλουν να περάσουν πολεμοφόδια στις εξέδρες θα το κάνουν την προηγούμενη, όπως και έγινε. Ευτυχώς όμως επικράτησε το αίσθημα αυτοσυντήρησης της πλειοψηφίας που κατάλαβε ότι εάν το ματς δεν τελείωνε, ο Παναθηναϊκός θα είχε σβηστεί από τον χάρτη οριστικά.
* Τους αγώνες (και φυσικά τα μεγάλα ματς) τα κερδίζει αυτός που βάζει γκολ. Καλώς ή κακώς δεν μετρούν οι ευκαιρίες. Ναι ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος, ήταν ψυχωμένος, αλλά τι να το κάνεις που δεν σημάδεψε σωστά. Αυτό το έκανε ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος κι έδωσε τη νίκη στον Ολυμπιακό. Δεν υπάρχει δίκαιο ή άδικο αποτέλεσμα. Σαφώς όμως υπάρχει το μεγάλο χειροκρότημα στην ομάδα του Αναστασίου που, αν και με σαφώς υποδεέστερο ρόστερ, ύψωσε ανάστημα κι αν είχε την εμπειρία και την ποιότητα, θα έφευγε νικήτρια. Με αν και θα όμως δεν γράφεται ιστορία.
* Εάν ο Παναθηναϊκός ασχοληθεί με την ίδια την ομάδα (όπως το κάνει) και όχι με παράγκες, οράματα και ''πράσσειν άλογα'' (ή πράσινα άλογα), θα φτάσει στο σημείο να μην χρειάζεται τίποτα απ' όλα αυτά, γιατί απλούστατα ο καλύτερος είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Όπως ακριβώς έχει υπάρξει κατά το παρελθόν.
* Μου προξένησε κατάπληξη που και ο πρόεδρος και ο προπονητής του Παναθηναϊκού μετρούσαν τα φάουλ , για να μας πουν στο τέλος ότι ο Παναθηναϊκός τρόπον τινά αδικήθηκε από τον Μάνταλο. Ήμαρτον. Αδικούν τους εαυτούς τους. Αυτά τα κάνουν στο μπάσκετ που μετρούν μπακαλίστικα τις βολές. Κι άντε εκεί ας πούμε ότι κοστίζουν. Ήμαρτον δηλαδή! Όπως αδικούν κατάφορα την προσωπικότητά τους (ο προπονητής δηλαδή) επιρρίπτοντας ευθύνες σ' ένα νέο παιδί που τα έδωσε όλα, για ένα γκολ στο 90'.

*Ο Μάνταλος το πήγε καλά το πράγμα. Κι ας λέει σωστά ο Βαρούχας ότι στον πειθαρχικό έλεγχο υστέρησε. Πρέπει όμως να είσαι ψυχασθενής για να αποβάλεις παίκτη του γηπεδούχου (τον Πράνιτς στο 80') σε τέτοια ατμόσφαιρα, σε ένα τόσο φορτισμένο παιχνίδι.

* Ο Ολυμπιακός έχει αυτό το κάτι που θα τον κάνει να νικήσει και την Μπενφίκα την Τρίτη και τον ΠΑΟΚ την Κυριακή. Πόσα bazzer beater να βάλει ακόμα ο δικέφαλος του βορρά για να σώσει παρτίδες; Πως να το κάνουμε; Η επένδυση σε έμψυχο δυναμικό ξελασπώνει ακόμα και τις όποιες αλχημείες του Μίτσελ.
*Ατυχείς οι δηλώσεις του Σάββα Θεοδωρίδη ότι θα υπάρξει νεκρός στη Λεωφόρο, γιατί το γήπεδο είναι ακατάλληλο. Νεκρός μπορεί να υπάρξει σε οποιοδήποτε γήπεδο όταν οι διοικούντες, οι προπονητές, οι παίκτες, οι δημοσιογράφοι (και γενικώς όλοι οι φορείς που επηρεάζουν τη μάζα) φορτίζουν την ατμόσφαιρα. Πολύ σωστά λοιπόν ο Ολυμπιακός έριξε τους τόνους μη απαντώντας σε προκλήσεις και πολύ σωστά ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να διαφυλάξει την ύπαρξή του συγκρατώντας το πόπολο. Δεν υπάρχουν ήρωες αστυνομικοί, δεν υπάρχουν ήρωες διαιτητές. Υπάρχουν σωστοί και λάθος χειρισμοί. Κι αυτοί τη φορά όλα έγιναν όπως έπρεπε (τηρουμένων των αναλογιών).
Αυτά τα ολίγα θα έχω να θυμάμαι από το ποδοσφαιρικό ντέρμπι. Και φυσικά τον σπουδαίο Κώστα Μήτρογλου.

Από τέτοιους παίκτες γράφεται η ιστορία. Όσο κι αν θέλουν να παρεισφρύουν διάφοροι για να γίνουν πρωταγωνιστές στη θέση των πρωταγωνιστών.

Και εις άλλα με υγεία και καλά μυαλά...




Πηγή: www.pamesports.gr