13.12.13

Πέρασαν... δύο Ολυμπιακοί

(Μιχάλης Λεάνης)

Η διάρκεια και η συνέχεια που έχεις σε κάνει να είσαι ανάμεσα στους κορυφαίος.

Το άγχος έφυγε. Η λύτρωση ήρθε. Τώρα τι; Φυσικά ευτυχία και πλάνο για τη συνέχεια. Το κυνηγούσε καιρό ο Ολυμπιακός. Του ξέφευγε πάντα στο τσακ την τελευταία τετραετία η πρόκριση στην επόμενη φάση. Είναι η δικαίωση για δύο... Ολυμπιακούς. Σας φαίνεται περίεργο; Κι όμως δεν είναι. Φυσικά ο ένας Ολυμπιακός είναι ο φετινός. Μια νέα ομάδα που κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια και τα κατάφερε. Με τους περισσότερους παίκτες και ακόμη και τον ίδιο προπονητή να μην έχουν εμπειρίες από την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Έκανε μια σχεδόν τέλεια πορεία στον όμιλο. Έπαιξε στα ίσια ακόμη και το θηρίο που λέγεται Παρί.

Ο άλλος Ολυμπιακός που δικαιώθηκε είναι αυτός που άρχισε υπό τη διοίκηση Μαρινάκη πριν από τέσσερα χρόνια. Με προπονητή τον Βαλβέρδε. Ο Ισπανός τεχνικός δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Το πάλεψε πολύ, αλλά οι συγκυρίες τον άφησαν έξω. Το ίδιο ισχύει και για τους παίκτες που είχε στη διάθεσή του. Στο ποδόσφαιρο δεν έρχονται πάντα όπως τα θες. Η ομάδα του Πειραιά απέκτησε σε όλα τα επίπεδα την τεχνογνωσία. Το πώς πρέπει να παίζει για να κοιτάει στα ίσια τους πάντες. Συνεχίζουν στην ίδια ομάδα ο Αβραάμ, ο Μήτρογλου, ο Φουστέρ, ο Μανιάτης. Με την εμπειρία που απέκτησαν, έδωσαν στον φετινό Ολυμπιακό την προσωπικότητα που χρειαζόταν τις κρίσιμες στιγμές. Είναι και για αυτούς μια δικαίωση για όσα προσπάθησαν και για λίγο τόσο καιρό δεν τα κατάφερναν. Η διοίκηση είδε τους κόπους να επιβραβεύονται. Δεν μένει πια με το... παραλίγο. Το βήμα παραπάνω έγινε. Είχε γίνει από πιο πριν, αλλά οι λεπτομέρειες στερούσαν την πρόκριση. Δεν μειώνεται με αυτά η φετινή επιτυχία.

Η φετινή ομάδα προκρίθηκε. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πώς και πότε μπήκαν οι βάσεις. Το πιο σημαντικό για τον κόσμο του είναι ότι ο Ολυμπιακός παραμένει σε τοπ επίπεδο. Για έβδομη χρονιά τα τελευταία οκτώ χρόνια θα παίξει και την άνοιξη στην Ευρώπη. Τώρα θα το κάνει παρέα με τις κορυφαίες ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ στα νοκ άουτ παιχνίδια. Δεν σημαίνει ότι με την πρόκριση όλα τελείωσαν και ότι η δουλειά έγινε. Πάντα υπάρχει κάτι παραπάνω. Ένας έξτρα στόχος. Οι βάσεις έχουν μπει και για πολλά παραπάνω. Το ψυχολογικό της πρόκρισης ξεπεράστηκε.

Τι θα βγάλει τώρα η κλήρωση της ερχόμενης Δευτέρας. Όλα είναι μεγαθήρια και κανείς δεν μπορεί να κάνει επιλογές. Ο Ολυμπιακός είναι ήδη πετυχημένος και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα φοβηθεί. Η νοοτροπία και η φιλοσοφία που έχει αποκτήσει στο παιχνίδι του, τον κάνει να νιώθει ανώτερος. Αυτή είναι και μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες. Μια πρόκριση από μόνη της δεν λέει και πολλά. Η διάρκεια και η συνέχεια που έχεις σε κάνει να είσαι ανάμεσα στους κορυφαίους. Ο Ολυμπιακός έχει τη διάρκεια και παρ' ότι μια νέα ποδοσφαιρικά ομάδα για φέτος ξεπέρασε όλα τα προβλήματα που έχει πάντα μια νέα ομάδα και συνεχίζει. Αλλάζει επίπεδο και συνεχίζει.

Πηγή : www.sportday.gr