21.1.14

Η πεντάδα των λόγων του... κακού Ολυμπιακού

O Θανάσης Λιοντζόπουλος αναλύει την... πεντάδα του κακού στον Ολυμπιακό, αφήνοντας αναπληρωματικό- προς το παρόν- τον Βασίλη Σπανούλη!

Νομίζω ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία αυτή τη στιγμή να ασχοληθούμε είναι ο Ολυμπιακός, που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα σε άμυνα και πλέον σε... επίθεση. Ο Παναθηναϊκός φαίνεται ότι έχει μπει στο σωστό δρόμο, έβαλε το νερό στο αυλάκι και πλέον, τόσο στην Ευρωλίγκα, όσο και στους υπόλοιπους στόχους του, θα πρέπει να βελτιώσει κάποιους τομείς και να βρει μεγαλύτερες λύσεις επιθετικά, ώστε να μονιμοποιηθεί στην κορυφή και να διεκδικήσει με μεγαλύτερες πιθανότητες τίτλους.

Επιστρέφοντας στον Ολυμπιακό, ας δούμε τα μεγαλύτερα προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο:

1. Έχει χάσει τον αγωνιστικό χαρακτήρα της η ομάδα. Αυτό που έκανε τον Ολυμπιακό ατσάλι ήταν η μαχητικότητα, η άμυνα, η αυταπάρνηση των παικτών του. Κάποιες στιγμές κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ματς πρωταθλήματος, αλλά και Κυπέλλου, οι παίκτες του έδιναν την εντύπωση ότι παίζουν... φιλικό! Που είναι η αυτοθυσία, που είναι τα δυνατά κορμιά, που υποτίθεται ότι αποκτήθηκαν φέτος για να κοντράρουν τους ψηλούς του Παναθηναϊκού; Ο Μπέγκιτς αποδείχτηκε λίγος και δεν έχει βοηθήσει με τον Μπαρτζώκα να τον αφήνει εκτός 12άδας! Ούτε την αδιαθεσία του Λάσμε μέσα στον αγώνα, δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός!

2. Η έλλειψη στηρίγματος, ενός σκόρερ και χειριστή δίπλα στον Βασίλη Σπανούλη. Αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος με ευκολία είναι να τα ρίξει όλα στο μεγάλο αστέρι του Ολυμπιακού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Σαφώς τα ποσοστά του ήταν για τον... ΧΥΤΑ, αλλά θα πρέπει να δούμε και το εξής: ότι δεν μπορεί να σηκώνει μόνος του τέτοιο βάρος σε άμυνα και επίθεση. Θα μπορούσε να μιλήσει κάποιος για ντεφορμάρισμά του, όμως για θυμηθείτε τη ματσάρα που έκανε με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη πριν από λίγες μέρες... Εκεί μπήκαν τα τρίποντα και όλα μία χαρά. Με σύνθετες άμυνες όμως υπάρχει πρόβλημα, ενώ του λείπει πολύ ο Λο με τον Σλούκα να απέχει πολύ από εκείνον τον... Σλούκι Λουκ. Τον παίκτη που είχε «σκοτώσει» τον Παναθηναϊκό στη νίκη (55-45) στο ΣΕΦ τον προηγούμενο Οκτώβριο.

3. Είναι συνάρτηση με το προηγούμενο: όταν ο Ολυμπιακός καθάριζε με νίκες τους αντιπάλους του, ρουφώντας τους σαν σκούπα στην Ευρωλίγκα και στην αρχή του πρωταθλήματος, βοηθούσαν πολύ στο σκοράρισμα οι Λοτζέσκι και Περπέρογλου. Η αγωνιστική αστάθειά τους, φαίνεται να έχει αντίκτυπο και στον αρχηγό του Ολυμπιακού.

4. Αιφνιδιασμοί γιόκ! 'Όταν δεν βγάζεις αιφνιδιασμό απέναντι στον Παναθηναϊκό, δεν έχεις και το εύκολο καλάθι. Αυτό δυσχεραίνει την προσπάθεια του Ολυμπιακού, που καλείται με πέντε εναντίον πέντε να πετύχει καλάθι, φτύνοντας «αίμα», καθώς οι Πράσινοι είναι πολύ δυνατοί στον τομέα αυτόν.

5. Ασχολήθηκε περισσότερο από όσο έπρεπε με την διαιτησία. Ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει δίκιο κάποιες φορές που φώναξε, διαμαρτυρήθηκε, όμως όταν ασχολείσαι περισσότερο από όσο πρέπει με τους διαιτητές, τις ανακοινώσεις, το μόνο που καταφέρενεις είναι να αποσυντονίζεις και τον προπονητή, την ομάδα, τους παίκτες. Η ομάδα θέλει καθαρό μυαλό, να δει που είναι τα λάθη της και όχι να πηγαίνει σε ένα ματς, ένα ντέρμπι έχοντας στο μυαλό ότι μπορεί να βρουν άλλοθι για την απόδοσή τους, έχοντας μάλιστα... την ασίστ της διοίκησης! Αυτή την περίοδο με τους τραυματισμούς, τις αλλαγές σε παίκτες και το ντεφορμάρισμα κάποιων παικτών ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει λύσεις, όχι τους κατάλληλους... διαιτητές για να βγει από το τούνελ! Όταν λύσει τα αγωνιστικά του προβλήματα, που φαίνεται ότι θέλει δουλειά για να λυθούν και δεν είναι απλώς μία κακή εμφάνιση, τότε θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τα σφυρίγματα και τους διαιτητές, τις ανακοινώσεις και τις επισκέψεις σε μαγαζιά διαιτητών για φαγητό.

ΥΓ. Επειδή πολλοί μπορεί να επικεντρωθούν στον Βασίλη Σπανούλη, σαφώς και η απόδοσή του ήταν πολύ κακή, ωστόσο δικαιούται και μία και δύο κακές βραδιές. Για αυτό είναι άλλωστε οι ομάδες. Και στο παρελθόν ο Ολυμπιακός έπαιρνε ματς με κακό τον V Span. Θα είναι διπλή μαγκιά για τον Ολυμπιακό να το γυρίσει το πράγμα- άλλωστε δεν έχει έρθει και η καταστροφή στην Ευρωλίγκα, ενώ και στο πρωτάθλημα, ήξερε εξ αρχής ότι το έργο του για την πρώτη θέση θα ήταν πολύ δύσκολο. Η ανεπανόρθωτη ζημιά έχει γίνει μόνο στο Κύπελλο.




Πηγή: www.gazzetta.gr