22.1.14

Βασιλιάς σε χειμερία νάρκη...

Η τραγική εικόνα του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ έφερε μεγαλύτερο προβληματισμό, διόγκωσε το πρόβλημα και παρέτεινε την κρίση στην οποία βρίσκονται οι πρωταθλητές Ευρώπης τον τελευταίο μήνα.

Σε ένα παιχνίδι που ο Ολυμπιακός βαθμολογικά δεν είχε να χάσει τίποτα, κατάφερε να χάσει τα πάντα σε όλους τους υπόλοιπους τομείς.

Ηττήθηκε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έχασε στον ημιτελικό του Κυπέλλου, κάτι που φανερώνει την έλλειψη πλάνου και ιδεών από πλευράς προπονητικού τιμ. Σε όλο αυτό το διάστημα οι Πειραιώτες δεν κατάφεραν να ετοιμάσουν κάτι καινούργιο και αρκέστηκαν να προσπαθούν να κερδίσουν τον Παναθηναϊκό στο δικό του παιχνίδι. Αυτό χρεώνεται κατά μεγάλο ποσοστό στον Γιώργο Μπαρτζώκα, ο οποίος την ίδια ώρα αδυνατεί να μεταφέρει ηρεμία στους παίκτες του. Οι αντιδράσεις του ξεπερνούν τα όρια και είναι εμφανές πως αυτό επηρεάζει αρνητικά την ομάδα. Η εικόνα του προπονητή του Ολυμπιακού να κυνηγά τον διαιτητή Σχοινά με σφιγμένη γροθιά δεν τιμά τον πρώτο Ελληνα προπονητή που κατέκτησε το τρόπαιο της Ευρωλίγκα «θαμπώνοντας» όλη την μπασκετική Ευρώπη με την εικόνα που παρουσίασε η ομάδα του στο Λονδίνο.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει κάνει σπουδαία δουλειά στο μεγάλο λιμάνι, είναι η καλύτερη λύση για τον πάγκο των Πειραιωτών, ωστόσο ο ίδιος έχει τις αδυναμίες του που, όπως αποδεικνύεται, δεν γίνεται να αφήσουν ανεπηρέαστους τους παίκτες. Η απογοητευτική εικόνα του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ και η πέμπτη ήττα τον τελευταίο μήνα έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους πρωταθλητές Ευρώπης και αναζητείται λύση προκειμένου να βγει η ομάδα από το αγωνιστικό και ψυχολογικό τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. Ο χρόνος πιέζει και οι «ερυθρόλευκοι» χρειάζονται κάτι σαν... ηλεκτροσόκ ούτως ώστε να ξυπνήσουν από τον λήθαργο.

Βγαίνουν στην αγορά για γκαρντ

Ο Ολυμπιακός απέκτησε δύο παίκτες τον τελευταίο μήνα, αλλά όπως όλα δείχνουν θα βγει ξανά στην αγορά σε αναζήτηση γκαρντ. Ο Μάρντι Κόλινς ήταν μία λύση ανάγκης μετά τον τραυματισμό του Εϊσι Λο και με τον χρόνο να κυλά εις βάρος των «ερυθρόλευκων» που... έτρεχαν να προλάβουν την διορία της Ευρωλίγκα. Εν τέλει αποδείχθηκε πως οι πρωταθλητές Ευρώπης ήθελαν έναν καλύτερο δημιουργό από τον Κόλινς και πλέον είναι αναγκασμένοι να ψάξουν ξανά, δεδομένου πως ο Λο δεν έχει απαντήσει καν για το τι πρόκειται να κάνει αναφορικά με το μέλλον του τραυματισμού του. Συν τοις άλλοις, ο Δημήτρης Κατσίβελης έχει βγει εκτός ροτέισον, δεν παίρνει ευκαιρίες, κάτι που σημαίνει πως το προπονητικό τιμ πιστεύει πως δεν μπορεί να βοηθήσει στην παρούσα φάση.

Ο Ολυμπιακός ψάχνει έναν καλό δημιουργό με αξιόπιστο μακρινό σουτ προκειμένου να καλύψει το κενό που παρατηρείται στις θέσεις των γκαρντ. Σε περίπτωση που αποκτηθεί παίκτης δεν πρόκειται να παίξει στον πρώτο γύρο του Top-16 της Ευρωλίγκα (περίπτωση Μουν) και θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στον δεύτερο. Ο τραυματισμός του Εϊσι Λο έχει επηρεάσει πάρα πολύ τον Ολυμπιακό και ακόμα περισσότερο τους παίκτες που παίζουν δίπλα του, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν περισσότερα πράγματα.

Σκυμμένα κεφάλια

Το κλίμα στις τάξεις του Ολυμπιακού είναι πολύ βαρύ μετά την ήττα στο ΟΑΚΑ και αυτό αποτυπώθηκε χθες στα πρόσωπα των παικτών κατά τη διάρκεια της απογευματινής προπόνησης. Ουδείς είχε όρεξη για λόγια και άπαντες έψαχναν τη λύση για τα προβλήματα που έχουν φέρει την κρίση στην ομάδα. Πλέον το βλέμμα όλων έχει στραφεί στο επικείμενο παιχνίδι με τη Λαμποράλ Κούτσα στη Βιτόρια που έχει χαρακτήρα τελικού για τους πρωταθλητές Ευρώπης. Ο Ολυμπιακός πρέπει να ξεκινήσει ένα σερί νικών στην Ευρωλίγκα και αν θέλει να μείνει εντός στόχου επιβάλλεται να φύγει με το διπλό από τη «Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα». Η αποστολή δεν είναι εύκολη, πλην όμως η ανάγκη για νίκη είναι πολύ μεγάλη.

Πετγουεϊ: Ετοιμος να επιστρέψει

Ο Μπρεντ Πέτγουεϊ έβγαλε για πρώτη φορά όλο το πρόγραμμα προπόνησης του Ολυμπιακού και δεν αποκλείεται να επιστρέψει αυτήν την Παρασκευή στις επίσημες υποχρεώσεις της ομάδας. Ο Αμερικανός φόργουορντ δεν ένιωσε την παραμικρή ενόχληση κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας και αυτό ήταν ένα πολύ ευχάριστο νέο για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους συνεργάτες του.

Ο Πέτγουεϊ έλειψε πολύ από το παιχνίδι του Ολυμπιακού και η απουσία του ήταν εμφανής στις μεγάλες αναμετρήσεις. Είναι δεδομένο πως θα χρειαστεί ένα διάστημα για να βρει τον καλό του εαυτό, αλλά το θετικό είναι πως μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να βρεθεί στη δωδεκάδα. Η ομάδα θα αναχωρήσει την Πέμπτη για τη Βιτόρια και εκτός απροόπτου ο Αμερικανός φόργουορντ θα ακολουθήσει την αποστολή και ανάλογα με την κατάσταση που θα βρίσκεται τότε θα αποφασιστεί εάν θα παίξει.

Σπανούλης: Ξορκίζοντας δαίμονες

Το βράδυ της Δευτέρας στο ΟΑΚΑ ο Βασίλης Σπανούλης πραγματοποίησε τη χειρότερή του εμφάνιση με τη φανέλα του Ολυμπιακού και για ένα ακόμη ματς στο συγκεκριμένο γήπεδο ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων» έμοιαζε να θέλει να... ξορκίσει τους δαίμονές του. Ο Σπανούλης έχει πέσει θύμα των σκέψεών του, καθώς δεν έχει να αποδείξει τίποτα. Είναι εμφανές πως αποζητά μία μεγάλη εμφάνιση στο ΟΑΚΑ κι αυτό λειτουργεί αρνητικά τόσο στο δικό του παιχνίδι όσο και στης ομάδας. Δύο σερί χρονιές πήρε τον Ολυμπιακό από το χεράκι και τον οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης αλλάζοντας όχι μόνο την ιστορία αυτής της ομάδας αλλά και τα δεδομένα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Είναι ο κορυφαίος παίκτης που αγωνίζεται στην Ευρώπη, ωστόσο στα παιχνίδια του ΟΑΚΑ «εγκλωβίζεται» και «καταστρέφει» τη δική του αυτοπεποίθηση και ψυχολογία. Είναι μεγάλος παίκτης, ισχυρή προσωπικότητα και μπορεί να βρει τον τρόπο για να ξεφύγει από αυτό.

ΨΗΛΟΙ

Ενα επίπεδο κάτω
Οι Ντάνστον, Σίμονς και Μπέγκιτς αποκτήθηκαν για να καλύψουν το κενό του Κάιλ Χάινς και να προσθέσουν ποιότητα και λύσεις στην «ερυθρόλευκη» φροντ λάιν. Οι δύο Αμερικανοί έχουν πολύ μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους και ο Μπέγκιτς είναι σταθερά κακός. Το επίπεδο των ψηλών του Ολυμπιακού είναι χαμηλότερο, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

ΕΛΛΗΝΕΣ

Σε... κακό φεγγάρι
Ο βασικός κορμός του Ολυμπιακού αποτελείται από Ελληνες και σχεδόν όλοι βρίσκονται μακριά από τον καλό τους εαυτό και εκτός φόρμας. Πέραν των βασικών (Περπέρογλου, Σπανούλης, Πρίντεζης), ο Κώστας Σλούκας είναι σε κακή κατάσταση σταθερά εδώ και αρκετό καιρό, ενώ ο μοναδικός που ακόμα και στην κακή του μέρα βοηθάει είναι ο Βαγγέλης Μάντζαρης που φυσικά έχει διαφορετικό ρόλο.

ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΣ

Το ένα τρίποντο φέρνει το άλλο
Ο Ολυμπιακός έχει γίνει πολύ προβλέψιμος και ειδικά στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό η ομάδα μοιάζει να έχει μόνο μία επιλογή στην επίθεση: Τα τρίποντα. Το ποσοστό ευστοχίας παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό, αλλά ακόμα κι έτσι οι Πειραιώτες συνεχίζουν να «πυροβολούν» έξω από 6,75μ. Μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης στο ΟΑΚΑ η μπάλα πέρασε στον Πρίντεζη.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Το χαμένο πάθος
Ο Ολυμπιακός των δύο τελευταίων χρόνων ξεχώριζε κυρίως για το πάθος που έβγαλαν οι παίκτες του στο παρκέ. Διεκδικούσαν κάθε χαμένη μπάλα και έβαζαν το κορμί τους στη φωτιά δίχως να σκεφτούν πως μπορεί να χτυπήσουν. Πλέον οι «ερυθρόλευκοι» πάνε δεύτεροι στις μπάλες, είτε πρόκειται για ριμπάουντ είτε για διεκδίκηση κι αυτό φανερώνει την ψυχολογία τους.




Πηγή: www.sportdog.gr