Το "momentum" δεν είναι ρωμαϊκό οχυρό γύρω από το γαλατικό χωριό, είναι μια πραγματικότητα για τις ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό και καλούνται να επιβεβαιώσουν το βαρετό ρητό του "βλέπουμε το κάθε παιχνίδι χωριστά". Στο σύγχρονο μπάσκετ, άλλωστε, το Νο1 ζητούμενο είναι ο ρυθμός: μες στον αγώνα, αλλά και από αγώνα σε αγώνα.
Οι δύο "αιώνιοι", οπότε, ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία, για την ακρίβεια την εκ διαμέτρου αντίθετη που ξεκίνησαν το προηγούμενο ντέρμπι. Και ίσως -παράλληλα με τα ενδιαφέροντα σημεία της αναμέτρησης θα είχε νόημα να δούμε τι έχει μεσολαβήσει τις τελευταίες 27 ημέρες.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το σημερινό φαντάζει ως το πιο αδιάφορο ως τώρα "αιώνιο" ντέρμπι της χρονιάς. Χωρίς να έχει μάλιστα αφοριστική διάθεση. Το πρώτο ήταν αυτό ακριβώς (το πρώτο), το δεύτερο έκρινε την πρόκριση στον τελικό κυπέλλου, ενώ αυτό; Η ήττα του Ολυμπιακού στη Δράμα και το αρχικό -2 λόγω της περσινής τιμωρίας, έχει δώσει στον Παναθηναϊκό ένα αβάνταζ και έχει πάρει από την υπόθεση "πρώτη θέση στην κανονική περίοδο" το ενδιαφέρον της. Ειδικά αν συγκρίνουμε αυτό το παιχνίδι με τα δύο ευρωπαϊκά που ακολουθούν, τότε νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι με το αρχικό συμπέρασμα. Δεν θα είναι υπερβολή να θεωρήσουμε ότι για πρώτη φορά το παιχνίδι που βάζουν "σημάδι" οι δύο ομάδες, δεν είναι το μεταξύ τους ντέρμπι, αλλά το ευρωπαϊκό ματς με την Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ και την Λαμποράλ Κούτσα αντίστοιχα.
Από την άλλη, όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το ειδικό βάρος μιας τέτοιας αναμέτρησης. Ή το ψυχολογικό του θέματος, όπως προκύπτει από τις συνέπειες για παράδειγμα που είχε το προηγούμενο ντέρμπι στον φορμαρισμένο -ως τότε- Ολυμπιακό. Μένει να δούμε οπότε αν αυτό (ή αυτά) τα παιχνίδια, που ούτως ή άλλως έχουν ιδιαιτερότητες, εξαρτώνται από το momentum ή απλά το αλλάζουν;
Η πιο ουσιαστική διαφορά συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα ματς, έχει να κάνει με το momentum, το οποίο ευνοεί απόλυτα τον Παναθηναϊκό. Αρχής γενομένης από την τελευταία τους αναμέτρηση (για το κύπελλο) οι "πράσινοι" βρίσκονται σε διαρκή ανοδική τάση, ενώ αντίθετα αυτό το παιχνίδι δεν σηματοδότησε απλά την πρώτη ήττα των Πειραιωτών, αλλά και το απότομο πάτημα του φρένου.
Από εκείνο το ματς η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη μετράει έξι συνεχόμενες νίκες, έχοντας ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοση της. Από εκείνο το ματς του ΟΑΚΑ το "τριφύλλι" αγωνίζεται χωρίς προβλήματα, γεγονός που χρεώνεται ως ο πρώτος λόγος της αγωνιστικής ανάκαμψης. Οι "πράσινοι" έκαναν προπονήσεις χωρίς προβλήματα, είχαν καλύτερο rotation, βρήκαν ξανά ρόλους και ρυθμό.
Σημαντικό ρόλο παίζει κι η φόρμα του Κάρι, η παρουσία του οποίου έδωσε τις λύσεις στο πρόβλημα της περιφέρειας. Πλέον ο Αμερικανός ξεκουράζει -δίχως κόστος- τον Διαμαντίδη και αποτελεί ένα ασφαλές στήριγμα στο πλευρό του Ρόκο Ούκιτς. Παράλληλα έχουν δουλέψει πολύ καλά για τον Αργύρη Πεδουλάκη τα κοντά σχήματα με τους Φώτση και Γκιστ στη φροντ-λάιν, που διατηρούν σε υψηλό επίπεδο τις συνεργασίας στο pick-n-roll, αλλά και την άμυνα με αλλαγές που παραμένει η αγαπημένη άμυνα του Παναθηναϊκού.
Ο Ολυμπιακός από την άλλη από τις 23 Δεκεμβρίου έχει τέσσερις ήττες σε εφτά παιχνίδια, πέφτοντας θύμα των τραυματισμών, αλλά και των αλλαγών στο ρόστερ που ήταν ουσιαστικά αποτέλεσμα των προβλημάτων. Δύο πολύ σημαντικοί παίκτες για την λειτουργία των "ερυθρολεύκων" (κυρίως της αμυντικής) οι Λο και Πέτγουεϊ τέθηκαν νοκ-άουτ. Το αποτέλεσμα; Να έρθουν νέοι παίκτες και η ομάδα από εκεί που βρισκόταν σε φόρμα, να βρεθεί σε μια διαδικασία του "παίζω με ελλείψεις" και του "εντάσσω νέους παίκτες στη φιλοσοφία". Κι η τελευταία είναι μια δύσκολη κατάσταση για οποιαδήποτε ομάδα δίνει δύο ματς τη βδομάδα και έχει λίγο χρόνο για προπόνηση.
Παράλληλα ο Ολυμπιακός χρειάστηκε -λόγω του περιορισμένου rotation- να "φορτώσει" με χρόνο συμμετοχής συγκεκριμένους παίκτες που έπαιξαν συνεχόμενα παιχνίδια. Παναθηναϊκός για το κύπελλο, Δράμα εκτός, ΑΕΝΚ μέσα, Πανιώνιος και φυσικά τα τρία ματς της Ευρωλίγκας. Εφτά παιχνίδια που είτε ήταν, είτε έγιναν δύσκολα για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, με τον προπονητή να μην μπορεί να σκέφτεται το φρεσκάρισμα των παικτών, αλλά το αποτέλεσμα. Το βάρος "έπεσε" μοιραία σε παίκτες όπως ο Μάντζαρης, ο Πρίντεζης, ο Περπέρογλου, ο Σπανούλης και ο Ντάνστον, που σε βάθος χρόνου έμοιαζαν αρκετά κουρασμένοι και εκτός φόρμας.
Θα περίμενε κανείς ότι οι δύο ομάδες θα παραταχθούν με την τακτική του προηγούμενου αγώνα. Τον Παναθηναϊκό, δηλαδή, να επικεντρώνεται στο μαρκάρισμα του Βασίλη Σπανούλη (ρισκάροντας ενδεχομένως σουτ από άλλους παίκτες), να παίζει αρκετά με αλλαγές και ενδεχομένως να χτυπήσει την αντίπαλη περιφέρεια στο low-post, όπως έγινε με τον Μασιούλις.
Δεν αποκλείεται, όμως, οι "πράσινοι" όπως και οι "ερυθρόλευκοι" να κρατήσουν κάποια πράγματα ενόψει Euroleague. Όπως, δηλαδή, την άμυνα ζώνης που χρησιμοποίησαν οι Πειραιώτες (επιλογή που σπάνια χρησιμοποιεί ο Γιώργος Μπαρτζώκας) στο παιχνίδι με τη Μπαρτσελόνα. Αν και το μεγάλο ερωτηματικό σε σχέση με τον Ολυμπιακό είναι ο ρόλος των δύο νέων παικτών: του Μάρντι Κόλινς και του Τζαμάριο Μουν. Ο πρώτος δεν έπαιξε καθόλου την Πέμπτη με τους "μπλαουγράνα", ενώ ο δεύτερος αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του, συνθέτοντας μια εξίσωση με αρκετούς αγνώστους.
Αυτές είναι οι σκέψεις πριν το ντέρμπι. Ραντεβού μετά το τέλος του αγώνα για την ανάλυση του.
Πηγή: www.sport24.gr