19.11.13

Η αξιολόγηση των μεταγραφών του Θρύλου (Β' Μέρος)

(Αντώνης Πίκουλας)

Οι επιτελικοί χαφ, οι ακραίοι κυνηγοί, τα σέντερ φορ

Ξεκινήσαμε χθες, φίλες και φίλοι ΓΑΥΡΟΙ, την αξιολόγηση των μεταγραφών του Ολυμπιακού, εκείνων που εντάχθηκαν στο ρόστερ της ομάδας και σήμερα αποτελούν βασικά στοιχεία του Θρύλου στην προσπάθεια να κατακτήσει όλους τους στόχους σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Μετά την ανάλυση ως προς την αμυντική γραμμή, τον τερματοφύλακα και τους αμυντικούς μέσους, σήμερα, στο δεύτερο μέρος της αξιολόγησης αυτής, θα προσπαθήσω να κάνω τις επισημάνσεις μου ως προς τους υπόλοιπους παίκτες που ήρθαν στο Λιμάνι.


8. ΓΙΑΤΑΜΠΑΡΕ
Ο άσος από το Μαλί ήρθε στον Ολυμπιακό από τη γαλλική Μπαστιά και το Σαμπιονά. Μολονότι στον Ολυμπιακό ο Γιαταμπαρέ ήρθε ως ένας κεντρικός μέσος, ως ο παίκτης δηλαδή που θα έπαιζε δίπλα στον κόφτη σε σύστημα 4-2-3-1, ή ως εσωτερικός, δεξιός, μέσος στο 4-3-3, εντούτοις η αλήθεια είναι πως στους Κορσικανούς ο έγχρωμος άσος δεν αγωνιζόταν σε αυτή τη θέση αλλά σε εκείνη του ακραίου κυνηγού. Και μέχρι σήμερα στον Ολυμπιακό ο Μίτσελ σε αυτή τη θέση, του δεξιού ακραίου κυνηγού, τον έχει χρησιμοποιήσει, με πιο χαρακτηριστικά παιχνίδια εκείνο με την Μπενφίκα στο Καραϊσκάκη, που χρησιμοποιήθηκε από την αρχή στην ενδεκάδα ως βασικός, όπως και στην Πορτογαλία, πάλι με την Μπενφίκα, όπου ο ισπανός κόουτς τον χρησιμοποίησε βάζοντάς τον ως αλλαγή στη θέση του δεξιού κυνηγού. Η σωματοδομή του, πάντως, δεν παραπέμπει σε παίκτη που αγωνίζεται στις πτέρυγες, αλλά αντιθέτως η κοψιά του είναι κομμένη και ραμμένη για παίκτη που αγωνίζεται στον άξονα. Προφανώς λόγω Σάμαρη, Μανιάτη, Εντινγκά και Μασάντο δεν υπάρχει χώρος στη δυάδα των κεντρικών χαφ για τον Γιαταμπαρέ, με αποτέλεσμα ο άσος από το Μαλί να βρίσκει θέση στα άκρα της επίθεσης.

9. ΝΤΟΜΙΝΓΚΕΣ
Ο Αργεντινός Αλεχάντρο Ντομίνγκες, κατά κόσμον Τσόρι, είναι κλασικό δείγμα ενός λάτιν «δεκαριού». Είναι ο χαρακτηριστικός παίκτης που θα παίξει πίσω από την κορυφή, ως δεύτερος κυνηγός ή ως επιτελικός μέσος. Και με βάση τις αργεντίνικες προδιαγραφές του είναι ένας παίκτης αρκετά επιθετικογενής, που του αρέσει να πασάρει ή να σκοράρει, αλλά όχι να μαρκάρει. Βεβαίως, στο 4-3-3 του Μίτσελ είναι αναγκασμένος να γυρίζει πιο πίσω και να παίρνει μπάλα προκειμένου να την ανεβάσει, καθώς μετά τον Ιμπαγάσα δεν υπάρχει άλλος παίκτης που να μπορεί με την ίδια ευκολία να δημιουργήσει παιχνίδι. Με Τσόρι και Φουστέρ η ομάδα έχει φοβερή κυκλοφορία της μπάλας και το γεγονός ότι ο Μίτσελ διαθέτει πολλούς τέτοιους παίκτες στη διάθεσή του σίγουρα του δημιουργεί έναν ευχάριστο πονοκέφαλo. Στα 32 του ο Τσόρι διαθέτει και το ειδικό βάρος και την ωριμότητα αλλά και το περιθώριο χρόνου για να μπορέσει να αποδώσει με τον Ολυμπιακό καλό ποδόσφαιρο. Μέχρι στιγμής έχουμε δει μόνο ένα μικρό δείγμα του σπάνιου ταλέντου του. Πάντως, αν και βαρύς στο ξεκίνημα, φαίνεται πως έχει χάσει κιλά, έχει αποκτήσει μεγαλύτερη ταχύτητα, μαρκάρει, ενώ τα στημένα του είναι εξαιρετικά.

10. ΒΑΪΣ
Ο Σλοβάκος άσος ήρθε στον Ολυμπιακό ως η μεγαλύτερη μεταγραφή μετά τον Σαβιόλα. Και η αλήθεια είναι πως ο Βάις διαθέτει στοιχεία ποδοσφαιρικού σούπερ σταρ, καθώς τα προσόντα του είναι σπάνια. Διαθέτει καταπληκτική φυσική κατάσταση, φοβερή ταχύτητα και επιτάχυνση, κοφτή ντρίμπλα, αίσθηση του γκολ. Οι κούρσες του, τόσο πάνω στη γραμμή όσο και με διαγώνια κίνηση προς την αντίπαλη περιοχή, είναι μοναδικές και λίγοι παίκτες -πιστέψτε με- έχουν αυτό το χάρισμα. Το γκολ που πέτυχε ο Σλοβάκος απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν στο Καραϊσκάκη είναι για χάιλαϊτ και σίγουρα θα το θυμόμαστε χρόνια. Για μένα ο Βάις είναι ο μόνος παίκτης που έχει στη σύνθεσή του αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός που μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε τον Μιραλάς. Ομως, για να είμαι ειλικρινής, με προβληματίζει ο χαρακτήρας του, που τον έκανε να αλλάξει πέντε ομάδες μέχρι τα 23 χρόνια του, όπως και οι μεταπτώσεις στην απόδοσή του. Εάν πάντως ο Μίτσελ και ο Ολυμπιακός γενικότερα καταφέρουν να τον διαχειριστούν και να τον βάλουν σε μία σειρά, τότε αυτός ο παίκτης μπορεί να αφήσει εποχή με την ίδια ευκολία που μπορεί ακόμη και να χαθεί.

11. ΚΑΜΠΕΛ
Ο Κοσταρικανός ήρθε στον Ολυμπιακό ως δανεικός από την Αρσεναλ, με «γεμάτες» εμπειρίες από τη θητεία του στην Μπέτις και την Πριμέρα Ντιβισιόν. Το γεγονός ότι ο Βενγκέρ δεν έβαζε οψιόν απόκτησης προμήνυε και το ποδοσφαιρικό ταλέντο του Τζόελ, ο οποίος ειδικά στα τελευταία παιχνίδια έχει σημειώσει κατακόρυφη άνοδο. Ο Κάμπελ είναι ένας πολύ καλός ακραίος, που του αρέσει να παίζει από δεξιά με ανάποδο πόδι, ενώ τα δύο προσόντα που έχω διακρίνει είναι η μαχητικότητά του στη διεκδίκηση της μπάλας και φυσικά τα μαρκαρίσματα, καθώς επίσης το καθαρό μυαλό την ώρα που πασάρει στον κενό χώρο. Μολονότι δεν είναι και ο καλύτερος στο «ένας εναντίον ενός», ούτε φαντεζί όπως ο Βάις, εντούτοις είναι πολύ χρήσιμος για έναν προπονητή, κυρίως λόγω και της μεγάλης ταχύτητάς του. Δεν ξέρω αν θα κάτσει και του χρόνου στον Ολυμπιακό, εάν δηλαδή η Αρσεναλ θα δεχτεί την παράταση του δανεισμού, όμως σε κάθε περίπτωση ο Κοσταρικανός, χωρίς να είναι ο σούπερ σταρ, εντούτοις έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να βγάλει επτά ασίστ στο πρωτάθλημα και να έχει ήδη σημειώσει τρία τέρματα.

12. ΣΑΒΙΟΛΑ
Ο Αργεντινός σούπερ σταρ ήταν φέτος η μεγάλη μεταγραφή του Ολυμπιακού στο καλοκαιρινό παζάρι. Ενας παίκτης-θρύλος, που φόρεσε τη φανέλα της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα και ο οποίος στα 32 του χρόνια έχει ακόμη πολλά να δώσει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο Αργεντινός άσος δεν έχει αποδώσει στον Θρύλο αντίστοιχα με την αξία του. Η αλήθεια όμως είναι ότι εξαιτίας και του Σαβιόλα, ιδίως του τρόπου που παίζει και των διαδρόμων που ανοίγει, ο Μήτρογλου έχει εξελιχθεί σε πολυβόλο. Και στην εξέλιξη αυτή του «Γερμανού» μετά βεβαιότητας ο Σαβιόλα «θυσιάζεται» προκειμένου να βρεθεί σε πεδίο βολής ο Ελληνας κεντρικός κυνηγός. Για να είμαστε ειλικρινείς, από τα μέχρι στιγμής παιχνίδια του ο Σαβιόλα δείχνει να έχει χάσει ένα μέρος της περίφημης εκρηκτικότητάς του, που τον έκανε να σκοράρει ανελλιπώς με ξεπετάγματα μέσα στη μεγάλη περιοχή. Ομως στον Ολυμπιακό δεν παίζει στην κορυφή, αλλά ηθελημένα πίσω από τον Μήτρογλου, με αποτέλεσμα ο ρόλος του να είναι περισσότερο δημιουργικός και δευτερευόντως εκτελεστικός. Παρ’ όλα αυτά, έχει ήδη πετύχει έξι τέρματα στο πρωτάθλημα, έχει σκοράρει στο Champions League και έχει βγάλει κάμποσες ασίστ, με πιο σημαντική, κατά τη γνώμη μου, εκείνη στον Μήτρογλου στη φάση του πρώτου γκολ στις Βρυξέλλες.

13. ΟΛΑΪΤΑΝ
Ο Νιγηριανός άσος ήταν η έκπληξη του περσινού πρωταθλήματος με τη Βέροια, ενώ έβγαλε μάτια το καλοκαίρι αγωνιζόμενος με τη Νιγηρία στο Μουντιάλ των Νέων κάτω των 20 ετών. Στον Ολυμπιακό μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιηθεί και στις τρεις θέσεις της επίθεσης, ενώ στην Εθνική Νιγηρίας αγωνίστηκε και ως κεντρικός μέσος, μπροστά δηλαδή από τα σέντερ μπακ. Είναι ένας πολύ κοντρολαρισμένος παίκτης, με φυσικές δυνάμεις και αίσθηση του γκολ. Και για αυτό ο Ισπανός προπονητής τον έχει εμπιστευτεί σε πολλά παιχνίδια και δείχνει πως τον υπολογίζει. Με τέτοιο ρόστερ, όπως αυτό που διαθέτει ο Ολυμπιακός, δεν μπορεί να περιμένει ο νεαρός άσος πολύ χρόνο συμμετοχής. Ομως διαθέτει στοιχεία που, αν τα δουλέψει, έχει πολλά περιθώρια εξέλιξης μπροστά του.

14. ΣΕΠΟΒΙΤΣ
Ο Σέρβος άσος της Παρτιζάν ήρθε στο Λιμάνι πιστεύοντας ότι μπορεί να συνεχίσει στην ενδεκάδα του Θρύλου το έργο που πριν από αυτόν ξεκίνησαν πολλοί άλλοι Σέρβοι κυνηγοί, με μεγάλη επιτυχία, όπως ο Ιλια Ιβιτς, ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς και ο Μάρκο Πάντελιτς. Ο Σέποβιτς είναι ένας χαρακτηριστικός κεντρικός κυνηγός, ένας παίκτης περιοχής που όμως διαθέτει ταχύτητα, κοντρόλ και καλή υποδοχή της μπάλας. Αυτή την ώρα έχει πέσει πάνω στο δίδυμο Μήτρογλου-Σαβιόλα, που είναι δύσκολο να αλλάξει. Ομως το μέλλον είναι δικό του, από τη στιγμή μάλιστα που κάποια στιγμή -αργά ή γρήγορα- ο Μήτρογλου θα μετακομίσει για άλλες ποδοσφαιρικές πολιτείες. Από τα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής ο Σέρβος μπορεί να σκοράρει με πολλούς τρόπους, είναι μέσα στις φάσεις και δείχνει στοιχεία ενός κυνηγού μαχητικού και αρκετά γρήγορου για το ύψος του. Και σημειώνω ότι ο Ολυμπιακός έχει παράδοση με τους Σέρβους, που συνήθως του βγαίνουν…


Πηγή : www.gavros.gr