16.12.13

Άρης-Ολυμπιακός: 0-2 / Fair play εις βάρος του θεάματος

Η διαφορά του Ολυμπιακού έναντι όλων των υπολοίπων ομάδων του πρωταθλήματος είναι πολύ μεγάλη. Ο αγώνας με τον ΑΡΗ ήταν μία ακόμα αγγαρεία για τους πρωταθλητές , που αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν αντιπάλους που δεν μπορούν να παράξουν ούτε μία ποδοσφαιρική φάση. Πιθανόν οι προπονήσεις στο Ρέντη έχουν πολύ μεγαλύτερο ανταγωνισμό απ” ότι οι αγώνες με τέτοιους αντιπάλους.

Ο ουραγός ΑΡΗΣ δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση να είναι ένας σοβαρός και ανταγωνιστικός αντίπαλος για το μέγεθος του Ολυμπιακού. Η στασιμότητα που παρουσιάζει, σ” όλα τα τελευταία παιχνίδια, σε απόδοση , σε συνδυασμό με την χαμηλή ποιότητα των παικτών προκαλεί την συμπάθεια και τον οίκτο φίλων και αντιπάλων για την πάλαι ποτέ δυναμική του που έχει χαθεί εδώ και δύο χρόνια.

Εξαίρεση στην τραγική ποδοσφαιρική εικόνα ο Τάτος , που με αξιοζήλευτο πάθος , για δανεικό παίκτη, προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο με συμπαίκτες που αδυνατούν να κάνουν τα αυτονόητα και ο Αγκάνθο, που η παρουσία του θυμίζει στους θεατές ότι υπάρχει παίκτης που μπορεί να υποδεχτεί την μπάλα όταν του έρχεται σωστά και θέλει να δημιουργήσει κάτι που να μοιάζει με απειλή στην αντίπαλη εστία.


Ο ΑΡΗΣ παραπαίει

Αν προσπαθήσω να σκιαγραφήσω την ομάδα της Θεσσαλονίκης με ποδοσφαιρικούς όρους , δεν πρέπει να γράψω τίποτα. Κενό. Λευκή κόλλα. Μηδέν. Υπάρχουν έντεκα παίκτες που απαρτίζουν μία ομάδα, μπαίνουν στο γήπεδο, ο κόσμος τους χειροκροτεί, τους εμψυχώνει και όταν αρχίζει ο αγώνας τελειώνει η ποδοσφαιρική μαγεία.

Ασύνδετη, χωρίς σχέδιο, κανέναν αυτοματισμό, άμυνα με έντονο βλέμμα, κενά σε άξονα και πλάγια ταυτόχρονα, αργή ανάπτυξη, έλλειψη ταχύτητας των παικτών, αδυναμία κατοχής μπάλας, μηδενική κάθετη ανάπτυξη είναι τα χαρακτηριστικά του ΑΡΗ σε όλη την περίοδο. Τα ίδια και με τον Ολυμπιακό , ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τους κενούς χώρους στην περιοχή του Διούδη, πέτυχε δύο εύκολα τέρματα και τελείωσε τον αγώνα.
Σχηματισμός 4-2-3-1
Άμυνα στον χώρο(;) σε όλο το πλάτος
Μεγάλες αποστάσεις στην ζώνη έξω από την περιοχή , ανάμεσα στους παίκτες και στην διάταξη μπρος – πίσω
Αδυναμία αντιμετώπισης καταστάσεων 1 vs 1
Αδυναμία παρακολούθησης των κινήσεων του Ντομίγκεζ – Μασάδο – Κάμπελ και Βάις
Αδυναμία σωστής ανάπτυξης παιχνιδιού
Αδυναμία εφαρμογής επιθετικού πλάνου
Στατικότητα παικτών
Αδυναμία πίεσης για να αλλάξει τον ρυθμό του αγώνα
Αδυναμία αλληλοκαλύψεων στην άμυνα με αποτέλεσμα τα overlap των παικτών του Ολυμπιακού να δημιουργούν υπεραριθμία στους χώρους του γηπέδου

Η τραγική εικόνα του ΑΡΗ δεν αφήνει και πολλές ελπίδες να σωθεί από τον υποβιβασμό. Δεν έχει κερδίσει ακόμα εντός έδρας, κάτι που αν συνέβαινε σε άλλη ομάδα ήδη θα την είχαμε υποβιβάσει, η βαθμολογική του συγκομιδή είναι ελάχιστη και οι ανταγωνίστριες ομάδες κερδίζουν και ανοίγουν την διαφορά από την τελευταία θέση.

Σημ. Η πολύ κακή πορεία του ΑΡΗ στερεί από έναν ποιοτικό παίκτη, τον Τάτο, την προσπάθεια του να βρίσκεται στους εκλεκτούς του Σάντος για το Μουντιάλ. Μία μετακίνησή του , μέσω δανεισμού, σε άλλη ομάδα πιο ανταγωνιστική, θα ήταν μία καλή λύση για να προκαλέσει τον ομοσπονδιακό τεχνικό να τον δει καλύτερα. 

Ο Ολυμπιακός μας στερεί το θέαμα

Με την διαφορά από τον δεύτερο στους οκτώ βαθμούς, αλλά στην ουσία χωρίς ανταγωνιστή για την θέση του πρωταθλητή, ο Ολυμπιακός πρέπει να επιλέξει να προσφέρει θέαμα στους θεατές ανεξαρτήτως αποτελέσματος και αντιπάλου.

Στο «Κλ. Βικελίδης» το fair play για περίπου 60 λεπτά του παιχνιδιού , ήταν μία χαμένη ευκαιρία να δούμε περισσότερο θέαμα και τέρματα. Οι παίκτες του έχουν πολλές δυνατότητες και οι φίλαθλοι θέλουμε να τις δούμε να ξεδιπλώνονται σε όλα τα παιχνίδια. Έφταναν 8 λεπτά συμμετοχής για τον Ιμπαγάσα στα 37 του χρόνια για να μας δείξει ότι η πάσα στο ποδόσφαιρο γίνεται με το μυαλό και όχι με την δύναμη. Να μας θυμίσει ότι το ποδόσφαιρο είναι όμορφο όταν δημιουργείς εκεί που ο άλλος δεν μπορεί να αντιδράσει.

Γι” αυτό λοιπόν μέμφομαι τους υπεύθυνους του Θρύλου που μας στέρησαν ένα ωραίο θέαμα.

Κατά τ” άλλα ο Μίτσελ διάλεξε από την πληθώρα των ποιοτικών παικτών του μία ενδεκάδα με πολύ ταχύτητα στην επίθεση, σίγουρη κατοχή και μεταφορά της μπάλας από τους δύο επιθετικούς χαφ, έκλεισε με ατομικό μαρκάρισμα τον Τάτο, πάνω του ο Σάμαρης, και με διεμβολιστές από τα πλάγια προς την περιοχή, Κάμπελ και Βάις έσπασε την οποιαδήποτε αντίσταση του ΑΡΗ.
Σχηματισμός 4-3-3
Κατοχή μπάλας και έλεγχος ρυθμού
Επιθέσεις με κάθετο παιχνίδι
Overlap Τόρες και Χολέμπας για να βγαίνουν οι πλάγιες επιθέσεις
Ανακοπή επιθετικών πρωτοβουλιών σε πρώτο χρόνο και άμεση επανάκτηση της μπάλας στο πρώτο ημίχρονο, συμπαγής ζώνη έξω από την περιοχή για να υποχρεώσει τον αντίπαλο σε ανούσιο παράλληλο παιχνίδι στο δεύτερο
Σχέδιο για δημιουργία καταστάσεων 1 vs 1
Συνεχή αλληλοκάλυψη σε όλους τους χώρους της άμυνας
Μηδενισμός του ρίσκου σε σετ παιχνίδι

Ο Ολυμπιακός έχει φτάσει στο σημείο να κερδίζει στο πρωτάθλημα με απόδοση του 50% σε σχέση με τις δυνατότητες των παικτών του. Η έλλειψη σοβαρού αντιπάλου είναι φανερή. Όλες οι ομάδες πρέπει να παραδειγματιστούν από την οργάνωση των του Πειραιωτών ώστε να προσπαθήσουν να βρουν τους δικούς τους τρόπους για να κάνουν δυνατότερες και ανταγωνιστικότερες ομάδες.




Πηγή: www.overlap.gr