18.12.13

A. Δημάτος για Ολυμπιακό: Προειδοποιητική βολή της UEFA...

Ο Ανδρέας Δημάτος απαντάει στα περί παράξενης ποινής, εξηγεί τί προβλέπει ο κανονισμός κι αποκαλύπτει ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που έκθεση της FARE ασχολείται με τον Ολυμπιακό.

Με τη γνωστή ελληνική ελαφρότητα και ως... κεραυνός εν αιθρία αντιμετωπίστηκε απ' όλους μας για μία ακόμα φορά η... μάλλον προειδοποιητική βολή της UEFA προς τον Ολυμπιακό με την παράξενη (είναι η αλήθεια) ποινή του μερικώς κεκλεισμένων των θυρών που του επιβλήθηκε για ένα πανό στον αγώνα με την Αντερλεχτ.

Και τα ερωτήματα είναι δύο ως προς την ελληνική πραγματικότητα που πολλές φορές μένει πολύ μακριά από τα όσα ισχύουν διεθνώς, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζουμε ως καταπληκτική ατμόσφαιρα σε ένα ματς για παράδειγμα τη ρίψη εκατοντάδων φωτοβολίδων.

«Δεν είναι απίστευτη ατμόσφαιρα;» ρωτούσαν οι παράγοντες του Παναθηναϊκού τον Μισέλ Πλατινί στο ματς με τη Βιγιαρεάλ στο ΟΑΚΑ, με τον Γάλλο πρόεδρο να έχει... μπλαβίσει από τα νεύρα του για τις φωτιές στις εξέδρες από τα καπνογόνα!

Το πρώτο ερώτημα έχει να κάνει με το αν η ποινή του «μερικώς κεκλεισμένων των θυρών» είναι όντως παράξενη και το δεύτερο... «γιατί η UEFA ήταν τόσο αυστηρή για ένα τόσο δα πανό» για το οποίο ποτέ δεν θα γινόταν λόγος στο ελληνικό πρωτάθλημα από παρατηρητή της Super League...

H απάντηση περί παράξενης ποινής βρίσκεται στο άρθρο 14 παρ. 2 του πειθαρχικού κανονισμού της UEFA που προβλέπει σε... πρώτη φάση τη συγκεκριμένη ποινή, σε περίπτωση επανάληψης της ίδιας συμπεριφοράς την επεκτείνει σε κεκλεισμένων όλων των θυρών και στην τρίτη υποτροπή φτάνει μέχρι τον αποκλεισμό από τη διοργάνωση!

Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με την αυστηροποίηση όλων των ποινών σε τέτοια κρούσματα είτε ρατσιστικής είτε φασιστικής συμπεριφοράς του όλου ή μερίδας των φιλάθλων μίας ομάδας, μέχρι σήμερα έχουν πέσει καμπάνες σε πολλούς συλλόγους, ενώ μόλις χθες «εξοντώθηκε» (για τα ελληνικά δεδομένα) ο Κροάτης Γιόζιπ Σίμουνιτς που για εθνικιστική συμπεριφορά μετά το μπαράζ της Κροατίας θα χάσει όλο το Μουντιάλ με δέκα αγωνιστικές αποκλεισμού.

Η UEFA συνεργάζεται στενά με την οργάνωση FARE (που έκανε αναφορά για το πανό στο «Καραϊσκάκης» με καταγγελία για δείγματα ακροδεξιάς συμπεριφοράς), της οποίας τα αρχικά σημαίνουν «Football Αgainst Racism in Europa».

Αντίστοιχη αναφορά η ίδια οργάνωση είχε κάνει και στο ματς του Ολυμπιακού με την Μπενφίκα (η UEFA το πέρασε στο ντούκου), ενώ το ίδιο έχει πράξει προς τη FIFA για την εθνική μας ομάδα και το μπαράζ με τη Ρουμανία στο «Καραϊσκάκης».

Δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός, είναι πολλές οι ομάδες μας που αντιμετωπίζουν τέτοια κρούσματα στις εξέδρες τους και θα πρέπει άμεσα να το αντιμετωπίσουν για να μην καταγγέλλουν μετά την κακιά UEFA που μας... έχει βάλει στο μάτι.




Πηγή: www.sportdog.gr