17.12.13

Θύμισε τον καιρό του Βαλβέρδε

(Αντώνης Καρπετόπουλος)

Επί των ημερών του Ερνέστο αρκούσε ένα μισάωρο με πρέσινγκ.

O Ολυμπιακός πήγε στη Θεσσαλονίκη λίγο κουρασμένος από τη μάχη της Τρίτης. Χρειαζόταν ένα καλό ροτέισον και μια εμφάνιση που να θυμίζει πρακτικές Βαλβέρδε: επί των ημερών του Ερνέστο στον Ολυμπιακό αρκούσε ένα μισάωρο με πολύ πρέσινγκ και γκάζι για να τελειώσει ένα ματς νωρίς.

Ο Μίτσελ άφησε εκτός ενδεκάδας Μανωλά, Σαλίνο, Φουστέρ, Σαβιόλα (συν τους τραυματίες Μήτρογλου, Μανιάτη), η ομάδα έπαιξε 4-3-3 με τρεις γρήγορους μπροστά (Βάις, Κάμπελ, Ολαϊτάν), ο Σλοβάκος πήρε τις πρωτοβουλίες (όπως σε αντίστοιχα ματς του Βαλβέρδε ο Αμπτούν ή ο Μιραλάς). Ο Ολυμπιακός έχασε δυο γκολ μέχρι το 5' κι έβαλε δυο μέχρι το 25': αδύνατο για τον Άρη να του δημιουργήσει προβλήματα.

Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του φετινού πρωταθλήματος: το πρώτο είναι η αύξηση των γκολ που σημειώνονται σε σχέση με πέρυσι και το δεύτερο οι πολλές εντός έδρας νίκες. Το πρώτο, η αύξηση των γκολ δηλαδή, οφείλεται πολύ και στην Καλλονή: χθες ήταν η σειρά του ΠΑΟΚ να κάνει φετινό ρεκόρ γκολ αντιμετωπίζοντας την ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη – κάτι ανάλογο πέτυχαν σε προηγούμενες αγωνιστικές και ο Παναθηναϊκός, και ο Παναιτωλικός, και η Ξάνθη, και ο ΟΦΗ. Το επιθετικό κρεσέντο του ΠΑΟΚ στηρίχθηκε στις εμπνεύσεις του Λούκας και στην αποτελεσματικότητα του Σαλπιγγίδη και του Βούκιτς που έπαιξαν στην επίθεση. Ο ΠΑΟΚ πέτυχε 5 γκολ, δέχτηκε και 2 - ίσως γιατί ο Στέφενς είχε καταλάβει πως το ματς προσφερόταν για δοκιμές στην άμυνα.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό του πρωταθλήματος -οι πολλές εντός έδρας νίκες, υπήρξαν κι αυτή τη φορά και είχαν σχεδόν όλες τις υπογραφές σημαντικών παικτών. Ο Πλατανιάς κέρδισε με 3-0 την Ξάνθη με σόου του Μπέλιτς. Ο ΠΑΣ γύρισε στις νίκες κόντρα στον Εργοτέλη με δυο γκολ του Ντε Βινσέντι. Τις νίκες του Απόλλωνα (με τον Πανθρακικό) και του ΟΦΗ (με τον Λεβαδειακό) υπέγραψαν οι δυο σημαντικότεροι παίκτες των ομάδων εφέτος, δηλαδή ο πανταχού παρών Κόρμπος και ο σκόρερ Παπάζογλου. Οι άλλες δυο, οι νίκες του Αστέρα και της Βέροιας, ήταν λίγο παράξενες, υπό την έννοια ότι τις έδωσαν οι άμυνες. Αυτή του Αστέρα γίνεται διαρκώς καλύτερη σε σχέση με την αρχή της σεζόν κι αυτή της Βέροιας ήταν για πρώτη φορά φέτος πολύ σοβαρή.

Σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα, όταν χάνεις εντός έδρας, είναι λογικό να γκρινιάζεις. Ο Αναστασίου γκρινιάζει γιατί ο Παναθηναϊκός του δεν εκμεταλλεύεται την έδρα του, όσο οι άλλοι. Τρεις ήττες εντός έδρας ο ΠΑΟ δεν είχε ποτέ του τα τελευταία τριάντα χρόνια, αλλά αμφιβάλλω αν αυτά τα χρόνια είχε μια ομάδα που να παίζει τόσο μέτρια άμυνα. Ο Αναστασίου είπε ότι έχει δοκιμάσει κάθε συνδυασμό διδύμου στο κέντρο της άμυνας και δεν τον ικανοποίησε κανένα: θα τον συμβούλευα να προβληματιστεί μήπως για ό,τι συμβαίνει φταίει κι αυτή του η συνήθεια.

Ωστόσο δεν είναι αυτή τη φορά για την ήττα υπεύθυνη μόνο η άμυνα. Ο ΠΑΟ πλήρωσε κυρίως την έξοδο του Μπεργκ -ο Ατρόμητος όταν κατάλαβε ότι η επίθεση του Παναθηναϊκού έχασε τον παίκτη-σημείο αναφοράς, βγήκε άφοβα μπροστά και εκμεταλλεύτηκε τις αμυντικές αδυναμίες των «πρασίνων». Αυτό είναι το πρώτο ματς στο οποίο ο Ατρόμητος δικαιολογεί τις φιλοδοξίες του: η νίκη με τα γκολ του Ιγκλέσιας είναι το μεγάλο βήμα μπροστά, που ο Γιώργος Σπανός περίμενε.




Πηγή: www.sportday.gr