17.12.13

Επιδιώκει πρόοδο με ευρωπαϊκό ορίζοντα

(Νίκος Γαβαλάς)

Κόντρα στον ουραγό του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός έδειξε αμέσως την ανωτερότητά του. Ο Μίτσελ, ωστόσο, δεν επαναπαύτηκε και προσέγγισε την αναμέτρηση με τον Αρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με τη μέγιστη σοβαρότητα. Δεν είναι υπερβολή πως την Κυριακή το βράδυ έδωσε, ίσως, τις περισσότερες οδηγίες σε ματς της τρέχουσας περιόδου. Τούτο διότι ήξερε καλά τους κινδύνους που παραμονεύουν μετά από μία σπουδαία ευρωπαϊκή επιτυχία. Προκειμένου να τις αποφύγουν οι ποδοσφαιριστές του, προσπάθησε να τους κρατήσει σε εγρήγορση απ' το πρώτο δευτερόλεπτο.Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπερτονίσει τη φιλοσοφία του Ισπανού τεχνικού. Θέλει μέσα απ' τους αγώνες της Superleague να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το «οικοδόμημά» του ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες για πρόκριση στην ομολογουμένως πολύ δύσκολη διασταύρωση με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κρατώντας, λοιπόν, υψηλό ρυθμό στο πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός μπορεί να εμφανίσει ακόμη καλύτερο πρόσωπο στα δύο ραντεβού με την ιστορική αγγλική ομάδα. Καλύτερο πρόσωπο σε σχέση με τη συνολική εικόνα του στα έξι ματς της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Επιπλέον, γεγονός είναι πως ο Μίτσελ προσπαθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες να βοηθήσει τον Βλαντιμίρ Βάις για να παίξει σύμφωνα με τις μεγάλες δυνατότητές του. Στη Θεσσαλονίκη, ο Ισπανός προπονητής τον παρότρυνε απ' τα πρώτα δευτερόλεπτα να παίρνει πρωτοβουλίες. Μάλιστα, σε κάθε ευκαιρία του υπενθύμιζε να κάνει κίνηση προς τον άξονα, όταν ο Χολέμπας ανέβαινε ψηλά, ώστε να δίνει βοήθειες σε Τσόρι, Μασάντο και Σάμαρη, στην προσπάθειά τους για διάσπαση της άμυνας των γηπεδούχων. Συχνά, τον επιδοκίμαζε για τις ενέργειες του. Αν κρίνουμε απ' τη συνολική εικόνα του Σλοβάκου μεσοεπιθετικού, το "φροντιστήριο" του Μίτσελ μάλλον πιάνει τόπο.

Από 'κει και έπειτα, θα πρέπει για μία ακόμη φορά να αναδείξουμε τη δικαιοσύνη του προπονητή των πρωτοπόρων. Θυμίζουμε ότι το Σάββατο μετά την ολοκλήρωση της προετοιμασίας για το παιχνίδι με τον Αρη, άφησε εκτός αποστολής τους τους Μπονγκ, Γιαταμπαρέ, ενώ πήρε στη Θεσσαλονίκη τον Αριέλ Ιμπαγάσα. Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι επιλογές αυτές, καθώς ο Ισπανός προσέχει τα πάντα εντός των τειχών του Ρέντη και επιβραβεύει όσους προσπαθούν για το καλύτερο στις προπονήσεις.

Για παράδειγμα, ο "Κάνιο" που είχε να παίξει απ' το ματς με τον Λεβαδειακό, μπήκε προς το τέλος της αναμέτρησης με τον Αρη και με την ποδοσφαιρική του ευφυΐα δημιούργησε δύο κλασικές ευκαιρίες για γκολ. Η παρουσία του στο «Κλεάνθης Βικελίδης» είναι το καλύτερο παράδειγμα προς όλους όσοι επιθυμούν να παίξουν περισσότερο στον Ολυμπιακό. Και όλα αυτά, στην τελευταία χρονιά της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Να σημειώσουμε ότι στην αναμέτρηση της 15ης αγωνιστική, ο προπονητής των πρωταθλητών Ελλάδας χρησιμοποίησε για τρίτο παιχνίδι στη σειρά μία εξάδα ποδοσφαιριστών στο αρχικό σχήμα. Πρόκειται για τους Ρομπέρτο, Σιόβα, Χολέμπας, Σάμαρη, Μασάντο και Κάμπελ, οι όποιοι ήταν στην ενδεκάδα των αναμετρήσεων με τον Αστέρα Τρίπολης και την Άντερλεχτ. Πάνω σε αυτόν τον «κορμό» ο Μίτσελ έκτισε το «οικοδόμημα» που έφθασε στη Θεσσαλονίκη στη 14η φετινή νίκη (μετράει και μία ισοπαλία με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο). Αναμφίβολα, πρόκειται για εντυπωσιακή εκκίνηση των «ερυθρόλευκων» στο πρωτάθλημα. Θυμίζουμε πως είναι η καλύτερη της ιστορίας τους, αφού στην περασμένη αγωνιστική είχε "σπάσει" το σχετικό ρεκόρ (καλύτερης εκκίνησης) που είχε κρατούσε η ομάδα του Μπούκοβι από τη δεκαετία του '60.

ΠΗΡΕ Τ’ ΑΥΤΙ ΜΟΥ

Στήριγμα


Βοήθειες στον Χοσέ Χολέμπας έπρεπε να δίνει ο Βάις, όχι μόνο στο επιθετικό σκέλος του παιχνιδιού, αλλά και στον ανασταλτικό τομέα. Βλέπετε, ο ακραίος αμυντικός χρειαζόταν στήριγμα στις επιθέσεις του Αρη απ' τα δεξιά. Καθώς ο Σλοβάκος έμενε στο χώρο της μεσαίας γραμμής, ο Χολέμπας ήταν υποχρεωμένος να περιορίζει τη δράση δύο ποδοσφαιριστών των γηπεδούχων. Γεγονός που εντόπισε ο Μίτσελ, δίνοντας τις απαραίτητες οδηγίες στον Βάις.

Επιβράβευση

Ένα απ' τα στοιχεία που θέλει να βλέπει ο Μίτσελ απ' τους ποδοσφαιριστές του στη διάρκεια των αγώνων, είναι το πάθος και η μαχητικότητα. Στη Θεσσαλονίκη, τόσο ο Ολαϊτάν όσο και ο Μασάντο είχαν τα στοιχεία αυτά στον υπερθετικό βαθμό, γεγονός που το αναγνώρισε ο προπονητής τους και τους επιβράβευε συχνά με αποθεωτικά σχόλια.

Καμία βιασύνη

Μπορεί ο Γιάννης Μανιάτης να προπονείται πια κανονικά, έχοντας ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του (ταλαιπωρήθηκε από βαρύ διάστρεμμα), ωστόσο αναμένεται να ξαναπαίξει στις αρχές Ιανουαρίου. Οι ιθύνοντες της ομάδας δεν βλέπουν κανένα λόγο βιασύνης για να αγωνιστεί είτε αύριο, κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα στο Καραϊσκάκη, είτε στο ακροτελεύτιο ματς του πρώτου γύρου με τον Απόλλωνα, το Σάββατο στη Ριζούπολη.

Εγρήγορση

Ο Μίτσελ πρωτοτύπησε στη Θεσσαλονίκη, καθώς σήκωσε τους έξι απ' τους επτά αναπληρωματικούς του για ζέσταμα (μόνο ο Μέγερι έμεινε στον πάγκο), πριν κάνει την πρώτη του αλλαγή. Αρχικώς, έκαναν προθέρμανση οι Σαβιόλα, Εντινγκά, Μανωλάς και εν συνεχεία οι Παπάζογλου, Σέποβιτς και Ιμπαγάσα. Προφανώς ήθελε να τους έχει όλους σε εγρήγορση, επειδή δεν είχε οριστικοποιήσει στο μυαλό του τις αλλαγές.

Από τα παλιά

Σε ένα ακόμη ματς ο Αβραάμ Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε την αγωνιστική άνοδό του. Αναμφίβολα, στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ο διεθνής θύμισε κάτι από τα παλιά. Είναι σαφές πως έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του, αφού μπαίνει πια στις φάσεις με δύναμη και αποφασιστικότητα. Κάτι που του το αναγνώρισε ο Μίτσελ στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να του πλέξει το εγκώμιο στη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου.

Μηνύματα

«Βομβαρδισμό» μηνυμάτων απ' την Ισπανία δέχθηκε ο Μίτσελ πριν απ' τη κλήρωση της φάσης των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Σίγουρα ξεχώρισε εκείνο που του έστειλε ο Ικερ Κασίγιας. Ανάμεσα σε άλλα, ο τερματοφύλακας της Ρεάλ του τόνισε πως δε θα ήθελε η ομάδα του να διασταυρωθεί στους «16» με τον Ολυμπιακό του Μίτσελ, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πόση εκτίμηση τρέφει προς το πρόσωπο του Ισπανού προπονητή.

Γυρίζει ο Μήτρογλου στο δεύτερο γύρο

Στόχος του ιατρικού επιτελείου του Ολυμπιακού και δη του γιατρού, Χρήστου Θέου που έκανε την αρθροσκόπηση στον Κώστα Μήτρογλου, είναι η επιστροφή του πρώτου σκόρερ των «ερυθρόλευκων» στη δράση όταν θα έχει αποθεραπευτεί πλήρως. Εδώ και δύο ημέρες, ο διεθνής επιθετικός κάνει τρέξιμο, γεγονός που αποδεικνύει στην πράξη πως αδειάζει η «κλεψύδρα» για να τεθεί στη διάθεση του Μίτσελ. Σύμφωνα δε με όλες τις ενδείξεις, με την έναρξη του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος, θα μπορεί να αγωνίζεται κανονικά. Μάλιστα, στη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων (οι παίκτες θα έχουν άδεια απ' τις 22 έως τις 29 του μηνός) ο Μήτρογλου θα ακολουθεί καθημερινά ειδικό πρόγραμμα για να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Πηγή : www.gavros.gr