16.12.13

Παίζοντας με τους Θρύλους

(Μιχάλης Τσώχος)

Για τον Ολυμπιακό ήταν εξ ορισμού μια πολύ δύσκολη διαδικασία, αυτή της κλήρωσης των 16 του Τσάμπιονς Ληγκ. Ήξερε από πριν, ότι θα βρει δύσκολο αντίπαλο στον δρόμο του. Αλλά και για τον ΠΑΟΚ, από την στιγμή, που έμεινε πάλι, στο τέλος της διαδικασίας των "32" του Γιουρόπα, οι πιθανότητες να πετύχει κάποιον από τους "βατούς" αντιπάλους, ήταν περιορισμένες. Και έλαχε τελικά και στους δύο, αντίπαλος-θρύλος για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και σαν από κάποιο καπρίτσιο της ποδοσφαιρικής θεάς, πάλι να υπάρχει κοινή αναφορά στους εφετινούς "μονομάχους" της Σουπερ Ληγκ: μην μου πείτε ότι δεν θα αρχίσουν από απόψε κιόλας οι συγκρίσεις και οι "κόντρες" για το τι έκανε ο Ολυμπιακός με την Μπενφίκα και τι θα κάνει ο ΠΑΟΚ, που θέλει τα πρωτεία στην Ελλάδα, και, και, και...Αγωνιστική ανάλυση για τα δύο ζευγάρια, είναι εύκολη και εκ του ασφαλούς. Για τους "ανόητους", που μπορεί να πανηγυρίζουν για την προβληματική εφέτος Γιουνάιτεντ, απλά να υπενθυμίσω από ποιο πρωτάθλημα προέρχεται, σε τι ρυθμό παίζει το παιχνίδι της και ποια φανέλλα φοράει. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε. Οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να κάνουν το τέλειο ματς στο Καραϊσκάκης και να αντισταθούν στην κατηφόρα του "θεάτρου των ονείρων", που συχνά έχει μετατρέψει σε εφιάλτες, τους αλλαζόνες και όσους δουν αψήφιστα μια τέτοια αναμέτρηση. Μέχρι τις ημερομηνίες των αγώνων, η Γιουνάιτεντ έχει την πολυτέλεια να έχει ανακάμψει από την κρίση, να έχει ενισχυθεί με οποιονδήποτε πρωτοκλασσάτο παίκτη θελήσει και να έχει βρει γιατρειά, στα προβλήματα, που έφερε η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Βέβαια η εξέλιξη της μάχης του αγγλικού πρωταθλήματος, αλλά και οι τραυματισμοί, που συνήθως βγάζουν οι σύλλογοι της πρέμιερ εκείνο το διάστημα (λόγω της χειμερινής καταπόνησης), μπορούν και να διαφοροποιήσουν δεδομένα. Όχι όμως δραματικά. Η Γιουνάιτεντ είναι φαβορί, αλλά και ο καλός Ολυμπιακός μπορεί να της βάλει προβλήματα, στην δυσλειτουργική εφέτος αμυντική της γραμμή.

Όσο για τον ΠΑΟΚ, θα πρέπει να βελτιώσει, μέσα από ομαδική προσπαθεια και μετεγγραφές (λέω εγώ) την αμυντική του λειτουργία. Διότι απέναντι στην Μπενφίκα της κατοχής μπάλλας, των ευκαιριών, της πίεσης, ο Δικέφαλος δεν μπορεί να επαναλάβει, κυρίως στην Τούμπα, τα παιδιαριώδη λάθη, που τον φέρνουν πίσω στο σκορ. Για να μπορέσει να έχει τύχη και να κτυπήσει στα κενά, που έδειξαν οι Λουζιτανοί και στα ματς με τον Ολυμπιακό, μπροστά στο τέρμα τους, το "0" στο πρώτο ματς είναι βασικός όρος του παιχνιδιού. Ακόμη και αν δεν κερδίσει. Θα υπάρχει η ρεβάνς, για ένα "χρυσό γκολ". Δεν βλέπω πως θα μπορεί ο ΠΑΟΚ να προκριθεί, με αυτή την ομάδα απέναντι του, αν το ματς πάει στον αγαπημένο ρυθμό των παικτών του Ζέσους και στην επιθετική συγκομιδή. Εδώ είναι ζευγάρι, που θα κριθεί στην αποτελεσματικότητα στην άμυνα. Ακόμη και αν χρειάζεται ο Γλύκος (ή όποιος παίξει τσπ κάτω από τα δοκάρια) να γίνει Ρομπέρτο.

Αυτοί που αναμφίβολα θα απολαύσουν τις δύο αναμετρήσεις, είναι οι οπαδοί. Μιλάμε για δύο γήπεδα καταπληκτικά, με ιστορία και αύρα, που πρέπει ο κάθε υγιής φίλαθλος μια φορά στην ζωή του να επισκεφθεί. Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, η αίσθηση που θα κουβαλά μαζί του, θα είναι μοναδική.

Πηγή : www.pamesports.gr