17.12.13

Αναμένοντας τον κα-Λό Έισι

Στον Ολυμπιακό αναμένουν την αγωνιστική ανάκαμψη του Λο, ο οποίος ακόμη δεν έχει βρει την φόρμα του. Ο Αμερικανός φωνάζει πάντα "παρών" στην κρίσιμη περίοδο, αλλά η ομάδα θα τον χρειαστεί πανέτοιμο ενόψει ΟΑΚΑ και TOP-16.

Ο Ολυμπιακός προχωράει δίχως απώλειες σε Ελλάδα, Ευρώπη και... Αμερική, μετρώντας ένα εντυπωσιακό αήττητο ρεκόρ που φτάνει το 22-0. Η ομάδα μπορεί μοναχά να κερδίζει, αλλά δεν είναι ακόμη απόλυτα έτοιμη, ούτε έχει φτάσει τα υψηλά στάνταρ απόδοση της. Το ίδιο ισχύει και για τους παίκτες ατομικά. Υπάρχει ένας προγραμματισμός άλλωστε από το προπονητικό-τιμ, ώστε οι ερυθρόλευκοι να φορτσάρουν από Γενάρη-Φλεβάρη, πατώντας περισσότερο το... γκάζι, ώστε να πραγματοποιήσουν ένα δυναμικό φίνις στο τέλος της διαδρομής.

Οι ερυθρόλευκοι κερδίζουν φέτος δίχως να εξαρτώνται από τις ορέξεις ενός ή δύο παικτών. Και αυτό είναι σημαντικό. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως σε κάθε ματς όλο και κάποιος διαφορετικός παίκτης ξεχωρίζει και διακρίνεται. Ο Πέτγουεϊ στο ΣΕΦ κόντρα στην Μάλαγα, ο Σπανούλης στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στην Γαλατασαράι έκανε την διαφορά, ο Ντάνστον στον Πειραιά εναντίον της Μπάγερν, ο Μπέγκιτς έκανε καλό ματς στη Σιένα, ο Πρίντεζης ήταν εξαιρετικός κόντρα στην Ζιελόνα Γκόρα, ενώ ο Περπέρογλου έκανε καταπληκτικό παιχνίδι στο Μόναχο. Σχεδόν όλοι οι μπασκετμπολίστες του κόουτς Μπαρτζώκα έχουν σημειώσει ορισμένες πολύ καλές εμφανίσεις, είτε στην Euroleague, είτε στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Από τους λεγόμενους "βασικούς" παίκτες του ρόστερ, όμως, ο μοναδικός ακόμη που κυμαίνεται σε... ρηχά νερά είναι ο Έισι Λο, ο οποίος φέτος δείχνει μπερδεμένος στην ομάδα, σαν να έχει χάσει τον ρόλο του. Δεν είναι σε καλή κατάσταση και προς το παρόν το σώμα δεν ακολουθεί την σκέψη του. Και δεν "φταίει" το ότι ο Έλληνας τεχνικός του δίνει μικρό χρόνο συμμετοχής. Έχει σχεδόν ισόποσο χρόνο (17:42 στην Euroleague) με τους υπόλοιπους γκαρντ (ο Μπαρτζώκας δεν τον κρατάει σωστά περισσότερο στο παρκέ, καθώς οι υπόλοιποι γκαρντ αποδίδουν καλύτερα), αλλά μέχρι στιγμής δεν προσφέρει τα αναμενόμενα. Πραγματοποίησε κανονικά προετοιμασία στο ξεκίνημα της σεζόν με τον Ολυμπιακό, αλλά έχασε έδαφος λόγω τραυματισμού και ίωσης που αντιμετώπισε, τα οποία και τον επηρέασαν αγωνιστικά. Και ο Βασίλης Σπανούλης όμως αντιμετώπισε παρόμοιες καταστάσεις, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει βρει την φόρμα του, έχοντας ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοση του. Με τον Αμερικανό γκαρντ όμως δεν ισχύει το ίδιο.

Ο Έισι Λο είναι ο καλύτερος Αμερικανός γκαρντ που αγωνίζεται στην Ευρώπη την τελευταία διετία και είναι ένας παίκτης πολύτιμος για την καλή λειτουργία της ομάδας του Ολυμπιακού. Πρόκειται για έναν πλέι-μέικερ που με τις ικανότητες που διαθέτει, αλλά και με τις εμπνεύσεις του, μπορεί να αλλάξει την ροή και τον ρυθμό ενός αγώνα. Κατά πολλούς πρόκειται για τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα στην Euroleague σε καταστάσεις αιφνιδιασμού, όντας ικανότατος τόσο στο να πασάρει σωστά, όσο (κυρίως) να τελειώσει τις φάσεις σωστά, αξιοποιώντας το υψηλό I.Q του, αλλά και τα γρήγορα πόδια του. Και σε μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός που έχει ως σήμα κατατεθέν του το τρανζίσιον παιχνίδι, ο Έισι Λο είναι σημαντικός ώστε η ομάδα να δράσει όπως πρέπει σε καταστάσεις fast-break. Ακόμη όμως και σε αυτό το στυλ-παιχνιδιού, στο οποίο γνωρίζει να λειτουργεί όπως πρέπει, φέτος τον έχουμε δει τόσο να μην τελειώνει σωστά τις φάσεις, όσο και να πασάρει βιαστικά. Γενικότερα, τα στατιστικά του στην Euroleague προβληματίζουν (3.4π, 42.1%δ, 12.5%τρ, 60%β, 2.3ασ).

Ο Αμερικανός γκαρντ είναι ένας παίκτης που παραδοσιακά φωνάζει πάντα "παρών" στα μεγάλα ματς και στην κρίσιμη περίοδο, όταν κρίνονται οι τίτλοι. Στο Final-Four του Λονδίνου, άλλωστε, έκανε πράγματα και θαύματα, όντας καθοριστικός στο να κατακτήσουν οι Πειραιώτες το δεύτερο σερί Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Είναι σπουδαίος παίκτης, έχει δυναμικό χαρακτήρα και προσωπικότητα, και όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, όταν πρωτοήλθε στην ομάδα, ταίριαξε αρμονικά στο πλάι του Βασίλη Σπανούλη. "Κούμπωσε" με ιδανικό τρόπο και δεν είναι τυχαίο πως με την μεταγραφή του οι ερυθρόλευκοι ανέβηκαν επίπεδο αγωνιστικά ως σύνολο, συνεισφέροντας σε οργάνωση, δημιουργία, επίθεση, αλλά και στην άμυνα. Κατάλαβε στο απόλυτο τον ρόλο του και αντεπεξήλθε πλήρως στις υψηλές απαιτήσεις. Υπάρχει απ' όλους στον Ολυμπιακό μεγάλη εμπιστοσύνη πως ο Έισι Λο θα φωνάξει και φέτος "παρών" στη σημαντική περίοδο. Αυτή όμως πλησιάζει σιγά-σιγά. Σε περίπου δύο εβδομάδες θα ξεκινήσει το ανταγωνιστικό και απαιτητικό TOP-16, ενώ αυτή την φορά θα κριθεί νωρίτερα ένας... τίτλος, καθώς στις 23 Δεκεμβρίου είναι ο ημιτελικός για το Κύπελλο κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Και οι Πειραιώτες θα έχουν ανάγκη σε αυτή την περίοδο τον κα-Λο Έισι. Την υγειά του να έχει, διότι είναι επιρρεπής σε ιώσεις και τραυματισμούς.

Τα στατιστικά του Έισι Λο στην Euroleague



Ο Έισι Λο εν δράσει:








Πηγή: www.redplanet.gr