13.12.13

Η... αλητεία της Ντόρτμουντ και η τιμωρία που της αρμόζει

(Νίκος Κώτσης)

Οι Γερμανοί αντάλλαξαν... δωράκια με τη Μαρσέιγ, όπως είχαν αποκλείσει τον Θρύλο * Μακάρι να βρεθούν πάλι στον Πειραιά

Η επιλογή μου για αντίπαλο του Ολυμπιακού στους «16» του Champions League είναι ξεκάθαρη και απολύτως δικαιολογημένη. Εύχομαι η κληρωτίδα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης να παίξει τα περίεργα παιχνίδια της και να φέρει στον δρόμο του Θρύλου την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Μία ομάδα που πρέπει, επιβάλλεται να πάρει μία ηχηρή απάντηση από τους Πειραιώτες για την αλητεία που είχε διαπράξει πριν από δύο χρόνια εις βάρος τους. Και την οποία επανέλαβαν φέτος, αλλά από την... αντίθετη πλευρά.Τον Δεκέμβριο του 2011, στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Champions League, ο Ολυμπιακός υποδεχόταν την Αρσεναλ στο Φάληρο και η Μπορούσια τη Μαρσέιγ στο Ντόρτμουντ. Για να προκριθούν στους «16», οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν δική τους νίκη επί των Λονδρέζων και μη νίκη των Γάλλων στη Γερμανία. Το σενάριο ήταν εξαιρετικό. Ο Θρύλος προηγήθηκε και η Ντόρτμουντ έφτασε να νικάει με 2-0 τους Μαρσεγιέζους λίγο πριν κλείσει το ημίχρονο. Αποτέλεσμα; Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν τους «κανονιέρηδες», αλλά οι παίκτες του Κλοπ άνοιξαν τα... πόδια τους στη Μαρσέιγ και επέτρεψαν την ανατροπή του σκορ σε 2-3! Οδηγώντας στον αποκλεισμό τον Ολυμπιακό.

Την Τετάρτη τα πράγματα αντεστράφησαν. Η Μαρσέιγ είχε μηδέν βαθμούς στον όμιλο, με τις Ντόρτμουντ, Αρσεναλ και Νάπολι να «σκοτώνονται» για την πρόκριση. Με τη Νάπολι να νικάει τους Λονδρέζους στο «Σαν Πάολο», οι Γερμανοί έπρεπε να περάσουν με νίκη από το «Βελοντρόμ». Και όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, μπορεί το 0-1 να έγινε 1-1, αλλά λίγο πριν από τη λήξη του ματς και με τα νέα από την Ιταλία να είναι «επικίνδυνα», ω του θαύματος, η Ντόρτμουντ νίκησε με 2-1. Με την Ντόρτμουντ να περνάει έναντι της Νάπολι στους «16». Μακάρι, λοιπόν, να πέσει στον δρόμο του Θρύλου η ομάδα του Κλοπ. Για να λάβει την τιμωρία που της αξίζει στον Πειραιά.

-Ο Σάββας Θεοδωρίδης μίλησε χθες για το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού. Και δεν έχει άδικο. Αυτό που συμβαίνει φέτος στους Πειραιώτες είναι εντυπωσιακό. Τα αποδυτήρια θυμίζουν μία πολύ ωραία παρέα, που αναδίδει υγεία και θετικό κλίμα. Και εκεί είναι όλο το μυστικό.

-Ακόμη και ποδοσφαιριστές που έχουν... βαφτιστεί «τρελοί» ή «περίεργοι», δείχνουν ότι όταν συνυπάρχουν σε ένα τόσο υγιές κλίμα και οι ίδιοι συμβαδίζουν και βελτιώνονται και ως χαρακτήρες και ως συνολικές παρουσίες. Για παράδειγμα, ο Βάις. Μπορεί να είναι ατομιστής και ξεροκέφαλος στο γήπεδο, αλλά στα αποδυτήρια είναι ένας από τους πιο θετικούς χαρακτήρες.

-Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης παίζει η στάση που τηρεί ο Μίτσελ και οι συνεργάτες του. Οι οποίοι έχουν βρει τα «κουμπιά» όλων, βελτιώνοντας άρδην την εικόνα της ομάδας.

Η ΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟΥ ΘΡΥΛΟΥ

Δεν γίνεται, σίγουρα (τους) το κάνει επίτηδες

Βρίσκεσαι να χάνεις με 10-15 πόντους στην έδρα σου, από μία ομάδα που «καίγεται» για τη νίκη. Την ίδια στιγμή, εσύ δεν ενδιαφέρεσαι για το αποτέλεσμα, αλλά απλώς δοκιμάζεις σχήματα και νέες τακτικές, ενόψει του Top 16. Και πάλι, όμως, δεν χάνεις. Αντιθέτως, ανατρέπεις μία «σίγουρη» ήττα και στο τέλος απλώς χαιρετάς τους αποσβολωμένους (και ηττημένους) αντιπάλους σου. Ο,τι περιγράψαμε παραπάνω είναι αυτό που συμβαίνει φέτος με τον μπασκετικό Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι το κάνουν επίτηδες. Οτι έχουν αναπτύξει μία ιδιαίτερη μορφή «black humor», με σκοπό να χαντακώσουν ψυχολογικά κάθε επίδοξο αμφισβητία τους. Το ότι η Σιένα δεν κατάφερε να νικήσει χθες, παρά τα πειράματα του Μπαρτζώκα, είναι το φυσιολογικό.

Πηγή : www.gavros.gr