16.12.13

Ο Βάις, ο Τσόρι και ο... Αριέλ

(Αντώνης Πίκουλας)

ΣΕ ΦΟΒΕΡΗ ΦΟΡΜΑ Ο ΣΛΟΒΑΚΟΣ, ΕΚΑΝΕ ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΑΡΗ, ΕΒΑΛΕ ΕΝΑ ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΡΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ

Τρίτο τέρμα σε τρίτο σερί παιχνίδι ο Ντομίνγκες, που εξελίσσεται σε φυσικό ηγέτη του Θρύλου

Για την περίπτωση του Βάις, φίλες και φίλοι ΓΑΥΡΟΙ, έχω γράψει κατ’ επανάληψη τις τελευταίες εβδομάδες, βλέποντας μέσα από τις εμφανίσεις του ότι ο Σλοβάκος βρίσκει τον πραγματικό του εαυτό και αναδεικνύεται σε υπερπολύτιμη μονάδα για τον Θρύλο. Και εδώ που τα λέμε, ως σταρ ήρθε στον Πειραιά ο Βάις, στο πρόσωπο του οποίου όλοι έβλεπαν τον διάδοχο του Μιραλάς. Καθώς πρόκειται για έναν ακραίο κυνηγό, δεξιοπόδαρο, όπως ο Κέβιν, που επίσης του αρέσει να αγωνίζεται στο αριστερό άκρο της επίθεσης, να συγκλίνει στον άξονα, να μπαίνει κατά μέτωπο και να σκοράρει! Ο Βάις, η αλήθεια είναι ότι, μετά τις πρώτες του εμφανίσεις, αμφισβητήθηκε. Και τούτο διότι είχε διακυμάνσεις στην απόδοσή του, δεν μάρκαρε, όπως έλεγαν οι ειδικοί, και δεν βοηθούσε τον αριστερό μπακ, ενώ υπήρχε και ένας προβληματισμός για τον χαρακτήρα του, τόσο εκτός όσο και εντός αγωνιστικού χώρου, όπου, όπως έλεγαν, δεν έδινε την μπάλα από το δεξί στο αριστερό του…

ΚΕΡΔΙΣΕ ΠΕΝΑΛΤΙ, ΑΠΟΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΡΑΡΕ

Στις τελευταίες τουλάχιστον τρεις εμφανίσεις του στον Ολυμπιακό, ο Βάις έχει βαλθεί να διαψεύσει τους πάντες και να επιβεβαιώσει όλους εκείνους που υποστήριζαν ότι μπορεί πράγματι να είναι ο νέος Μιραλάς του Θρύλου, ο τρίτος σούπερ σταρ της ομάδας μετά τον Μήτρογλου και τον Σαβιόλα! Και δεν είναι ψέμα εάν υποστηρίξει κανείς ότι και τα τρία τελευταία παιχνίδια έχουν επάνω τους το αποτύπωμα της ποδοσφαιρικής προσωπικότητας του Σλοβάκου.

Με τον Αστέρα Τρίπολης, κάνοντας μία από τις γνωστές του κούρσες, κέρδισε το πέναλτι την κατάλληλη στιγμή και ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ και πήρε τη νίκη στο Καραϊσκάκη. Στη συνέχεια ήταν η σειρά των Βέλγων της Αντερλεχτ να τρέχουν από πίσω του να τον ανατρέψουν, αφού αυτός ο… δαίμονας δεν πιάνεται στην κυριολεξία ούτε με λάσο! Κέρδισε απέναντι στην Αντερλεχτ δύο πέναλτι και πήρε δύο αποβολές των αντιπάλων του! Τι άλλο να έκανε παραπάνω δηλαδή στα λίγα μόλις λεπτά που μπήκε;

Με τον Αρη χθες έδωσε ένα ακόμη ποδοσφαιρικό ρεσιτάλ και έδειξε ότι είναι ένας παίκτης για τον οποίο αξίζει να πληρώσεις και να πας να τον δεις στο γήπεδο. Στη φάση του πρώτου γκολ η συνεργασία του με τον Τσόρι είναι υποδειγματική και η τελική πάσα του Βάις στα 30 μέτρα πραγματικά δείγμα σύγχρονης ποδοσφαιρικής ευφυΐας.

Οσο για το δεύτερο γκολ, το οποίο πέτυχε ο ίδιος, είναι ένα από αυτά που μόνο ο Βάις ξέρει να βάζει, χορεύοντας στην κυριολεξία τους αντίπαλους αμυντικούς. Για μένα ο Σλοβάκος έχει εξελιχθεί ως ο απόλυτος πρωταγωνιστής του Ολυμπιακού στα τρία τελευταία παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη, έχοντας πετύχει αθροιστικά ένα γκολ, μία ασίστ, τρία κερδισμένα πέναλτι και δύο αποβολές αντιπάλων.

ΠΑΘΟΣ, ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ

Θα ήταν πραγματικά αδικία να μην αναφερθούμε στην εξαιρετική, για μία ακόμη φορά, παρουσία που είχε ο Αλεχάντρο Ντομίνγκες στο παιχνίδι με τον Αρη. Ο Αργεντινός ήταν στην κυριολεξία το μυαλό του Ολυμπιακού, όλες οι επιθέσεις και η ανάπτυξη του παιχνιδιού ξεκίναγαν από τα πόδια του και ο Τσόρι τελείωσε το ματς σημειώνοντας τέρμα για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι, ενώ από τις μπαλιές του θα μπορούσαν να έχουν μπει τουλάχιστον άλλα δύο. Με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τη φοβερή τελική πάσα που δίνει στο 60’ στον Βάις και ο Σλοβάκος δεν καταφέρνει να παραβιάσει την εστία του Διούδη.

Και ο Τσόρι, όπως ο Βάις, είναι φοβερά ανεβασμένος το τελευταίο διάστημα και δείχνει πάνω στο χορτάρι όλα αυτά τα στοιχεία για τα οποία τον απέκτησε ο Ολυμπιακός. Παίκτης εγκεφαλικός, που ανοίγει άριστα το παιχνίδι στα πλάγια ή στον άξονα, με πολύ καλή μεταβίβαση, φοβερή τεχνική και ικανότητα στο σκοράρισμα. Ενώ παράλληλα βγάζει πια μέσα στον αγωνιστικό χώρο ηγετικά στοιχεία και δείχνει ότι, μετά το στάδιο προσαρμογής που χρειαζόταν, μπορεί να εξελιχθεί ως ο φυσικός ηγέτης της μεσαίας γραμμής του Θρύλου.

Ο Τσόρι είναι ένας παίκτης που δεν κωλώνει στα δύσκολα και ήδη έχει εξαιρετική παρουσία σε κρίσιμα παιχνίδια, όπου έχει επιτύχει καθοριστικά γκολ, όπως το τέρμα του Θρύλου στη Λισσαβόνα επί της Μπενφίκα, ένα σπάνιας ομορφιάς γκολ, ενώ με τον Αστέρα την περασμένη εβδομάδα μετέτρεψε το πέναλτι σε γκολ και το ίδιο έκανε την Τρίτη απέναντι στην Αντερλεχτ, εκεί όπου πριν από αυτόν Σαβιόλα και Βάις είχαν αστοχήσει.

ΣΑΝ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΚΡΑΣΙ

Κλείνω, τέλος, με μία αναφορά στον σπουδαίο Αριέλ Ιμπαγάσα, ένα από τα καλύτερα «δεκάρια» που έχουν περάσει διαχρονικά από τον Ολυμπιακό, έναν παίκτη που αν είχε έρθει στα τριάντα του, θα ήταν για τον Ολυμπιακό συνώνυμο του ηγέτη ή του ήρωα! Με αυτό το τεράστιο χάρισμα που έχει ο 37χρονος Αργεντινός άσος, έβγαλε χθες μέσα σε πέντε λεπτά δύο ασίστ-μισό γκολ στον Σαβιόλα και τον Ολαϊτάν, όπου δυστυχώς και οι δύο έχασαν τις ευκαιρίες.

Τέτοιος παίκτης σαν τον Ιμπαγάσα και σε καλή ποδοσφαιρικά ηλικία είναι πολύ δύσκολο να έρθει στον Ολυμπιακό, γιατί είναι από εκείνους τους ποδοσφαιριστές που αξίζουν στα καλά τους πολύ πάνω από τα δέκα εκατομμύρια. Στη δύση της καριέρας του, την οποία κλείνει, όπως φαίνεται, στον Θρύλο, του οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τις καταπληκτικές ποδοσφαιρικές στιγμές που μας χάρισε.

Πηγή : www.gavros.gr