17.12.13

Ο Σίμονς επέστρεψε έτοιμος σωματικά και ψυχολογικά

Ικανοποίηση στον Ολυμπιακό για την θετική επιστροφή του Σίμονς, καθώς γύρισε έτοιμος όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά. Ο Αμερικανός δεν φοβάται και συνεχίζει να παίζει σκληρή άμυνα.

Το ότι ο Σέντρικ Σίμονς πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση κόντρα στα Τρίκαλα, για κάποιον ίσως να μην λέει και πολλά. "Δεν ήταν και ματς Euroleague που υπάρχει υψηλός ανταγωνισμός", εύκολα κάποιος μπορεί να πει. Καμία αντίρρηση. Όμως, η ικανοποίηση που υπάρχει στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο για τον Αμερικανό σέντερ, δεν έχει να κάνει τόσο με το ότι είχε πολύ καλή απόδοση στο συγκεκριμένο παιχνίδι, όσο με το ότι μετά τον τραυματισμό του δεν φοβάται!

Για έναν "ψηλό" που φημίζεται για το σκληροτράχηλο παιχνίδι του, όντας αυτό κυρίως το ατού του, δηλαδή να αξιοποιεί τα αθλητικά του προσόντα (κυρίως) σε άμυνα και επίθεση, όταν προέρχεται από εξάρθρωση ωμοπλάτης, πέρα από το σωματικό κομμάτι, δηλαδή το αν θα έχει γιάνει το τραύμα του, το σημαντικό είναι ο ψυχολογικός τομέας. Το αν ο παίκτης με την επιστροφή του στην αγωνιστική δράση θα έχει την διάθεση και την αυτοπεποίθηση να μπαίνει δυνατά στις φάσεις, το αν θα συνεχίζει να επιδιώκει τις επαφές με τον αντίπαλο στην άμυνα, δίχως την φοβία και το άγχος μήπως τραυματιστεί ξανά στο ίδιο σημείο. Και το ευτύχημα είναι πως ο Σέντρικ Σίμονς επανήλθε πανέτοιμος, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά.

Ύστερα από έναν μήνα απουσίας του (είχε τραυματιστεί στις 8 Νοεμβρίου στην Ιταλία κόντρα στη Σιένα), ο Σέντρικ Σίμονς επανήλθε πρόσφατα στην αγωνιστική δράση, αγωνιζόμενος για περίπου 18 λεπτά κόντρα στα Τρίκαλα. Πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση (για πρώτο ματς μετά από απουσία αρκετών ημερών λόγω τραυματισμού), μετρώντας 8 πόντους (3/5δ) και 6 ριμπάουντ, ενώ ήταν εντυπωσιακό το γεγονός πως μέτρησε 5 τάπες, αριθμός σπάνιος για παίκτη ώστε να μετρήσει σε ένα ματς. Το σημαντικότερο, βέβαια, είναι που έδειξε πως δεν φοβάται. Έμπαινε δυνατά στις φάσεις, δεν δίσταζε να βάλει μπροστά το κορμί του, δεν απέφευγε τις επαφές (αντιθέτως τις επιδίωκε) και έπαιζε σκληρή άμυνα, προσφέροντας αυτά που ξέρει και μπορεί.

Οι πέντε τάπες σε ένα ματς είναι (ένα ακόμη) δείγμα της έφεσης στο μπλοκ που έχει ο Αμερικανός σέντερ, όπως και οι... συνάδελφοι του στο "5", Μπράιαντ Ντάνστον (κορυφαίος στην Euroleague σε αυτόν τον τομέα) και Μίρζα Μπέγκιτς. Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που επέλεξε την συγκεκριμένη τριάδα στους σέντερ ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Μαζί και με τον Μπρεντ Πέτγουεϊ στο "4", συν τον Γιώργο Πρίντεζη, η ερυθρόλευκη φροντ-λάιν φέτος "δαγκώνει" στο "ζωγραφιστό" και "ξεχειλίζει" από αθλητικά προσόντα, όντας ικανότατη στο παιχνίδι πάνω από την στεφάνη, στο "above the rim", που λένε και στο ΝΒΑ. Παρεμπιπτόντως, ο Ολυμπιακός είναι η κορυφαία ομάδα στην Euroleague στο κομμάτι των μπλοκ, με τους "ψηλούς" των Πειραιωτών σε κάθε φάση να κρύβουν τα καλάθια με το άλμα τους, αλλά και με τα μακριά τους χέρια.

Ο Σέντρικ Σίμονς αποκτήθηκε το καλοκαίρι με σκοπό να αναλάβει τον ρόλο του (θεωρητικά) "τρίτου" σέντερ στο ρόστερ. Επιλέχθηκε διότι φημίζεται για τα αθλητικά του προσόντα, επειδή ξεχωρίζει κυρίως για τις αμυντικές του ικανότητες, αλλά και για την έφεση του τόσο στα ριμπάουντ, όσο και στο μπλοκ. Είναι πολύ δυνατός μέσα στο καλάθι, γρήγορος για το ύψος του (2.06), αλτικός και αποτελεσματικός στο παιχνίδι πάνω από την στεφάνη. Με αυτό το "βιογραφικό" ήρθε και αυτά τα πράγματα ζητάει από εκείνον ο Ολυμπιακός. Από εκεί και πέρα, αν του δοθούν και οι ευκαιρίες ώστε να τελειώσει τις φάσεις στην επίθεση, είτε αξιοποιώντας τις ασίστ των συμπαικτών του, είτε ύστερα από επιθετικό ριμπάουντ, έχει καλώς. Δεν έχει την ποιότητα του Μπράιαντ Ντάνστον στο σκοράρισμα.

Δεν είναι ο ρόλος του όμως και ούτε ζητάει από εκείνον το προπονητικό-τιμ να γίνει πρωταγωνιστής στην επίθεση. Δεν είναι ούτε στα βασικά τους "plays", ούτε στο κύριο πλάνο τους η μπάλα να πηγαίνει στον Σέντρικ Σίμονς ώστε να τελειώνει τις φάσεις. Το να βγάλει πικ-εν-ρολ με τους "κοντούς", ναι, είναι. Αυτό όμως που θέλουν από εκείνον είναι να αξιοποιεί στο παρκέ τα αθλητικά του προσόντα (δύναμη, αλτικότητα, ταχύτητα) και να βοηθάει κυρίως στην άμυνα και στα ριμπάουντ. Να αποτελεί φόβητρο στα μετόπισθεν για τον κάθε αντίπαλο που θα επιχειρήσει να σκοράρει. Αυτός είναι ο ρόλος του και αυτά θέλει ο Ολυμπιακός από εκείνον ενόψει της συνέχειας.

Ο Αμερικανός σέντερ επέστρεψε σε καλή κατάσταση και θα είναι πολύτιμος ενόψει της συνέχειας. Κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ έκανε καταπληκτική δουλειά στην άμυνα και θα είναι πολύτιμος τόσο ενόψει της "αιώνιας" αναμέτρησης για το Κύπελλο στο ΟΑΚΑ, όσο και στο TOP-16 που έρχεται. Η επάνοδος του στην αγωνιστική δράση, αλλά και η προσθήκη του Βασίλη Καββαδά στο ρόστερ, ενίσχυσε την ερυθρόλευκη φροντ-λάιν, η οποία πλέον διαθέτει τέσσερις υγιείς και ετοιμοπόλεμους σέντερ ώστε ο Ολυμπιακός να πετύχει τους στόχους του.




Πηγή : www.redplanet.gr