15.12.13

Ό,τι δεν πέτυχε ο Βαλβέρδε...

(Αντώνης Πίκουλας)

ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ, Ο ΜΙΤΣΕΛ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟΥΣ «16» ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ Ο ΕΡΝΕΣΤΟ

Είναι ο μόνος τον νέο αιώνα που η ομάδα του, ο Θρύλος, περνάει στους «16» και δεν… χάνει το πρωτάθλημα

Επειδή στη ζωή, φίλες και φίλοι ΓΑΥΡΟΙ, τα αποτελέσματα είναι αυτά που μετράνε, νομίζω ότι την ώρα τούτη που ο κύκλος της φάσης των ομίλων του Champions League έκλεισε, μπορούμε να μιλήσουμε για κάποια συμπεράσματα που εξάγονται.
Μπορεί ο Ερνέστο Βαλβέρδε να υπήρξε ο αγαπημένος της ερυθρόλευκης εξέδρας και να κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και δύο νταμπλ, όμως υπάρχει μία αλήθεια που συνιστά μία πραγματικότητα, η οποία δεν αμφισβητείται! Ο Μίτσελ, στην πρώτη, ουσιαστικά, χρονιά του στον Ολυμπιακό, διότι, όπως θυμάστε, ήρθε τον Φεβρουάριο του 2013, κατάφερε να πετύχει με τη μία ό,τι δεν κατάφερε ο Ερνέστο τις δύο φορές που δοκίμασε με τον Ολυμπιακό την τύχη του στο Champions League!

Oταν ο Βαλβέρδε ήρθε στον Θρύλο το καλοκαίρι του 2008, ο Ολυμπιακός κληρώθηκε να αντιμετωπίσει στην προκριματική φάση του Champions League την Ανόρθωση! Η κυπριακή ομάδα ήταν από τις πιο εύκολες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι «ερυθρόλευκοι» και, σε κάθε περίπτωση, ομάδα κατά πολύ υποδεέστερη του Ολυμπιακού. Oμως η Ανόρθωση συνέτριψε τον Ολυμπιακό στο πρώτο παιχνίδι και τον πέταξε έξω από τη συνέχεια της διοργάνωσης, με τον Βαλβέρδε να αποτυγχάνει, στην πρώτη συμμετοχή του, να περάσει έστω στη φάση των ομίλων!

Στη δεύτερη περίοδο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό, επί Μαρινάκη πλέον και όχι επί Κόκκαλη, ο Θρύλος κλήθηκε να αντιμετωπίσει στους ομίλους του Champions League Αρσεναλ, Ντόρτμουντ και Μαρσέιγ. Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός έπαιξε πραγματικά καλό ποδόσφαιρο και άξιζε να περάσει στην επόμενη φάση, αφού με τρεις νίκες, η μία εκ των οποίων εκτός έδρας απέναντι στη Μαρσέιγ, συγκέντρωσε 9 βαθμούς. Και με αυτήν τη μεγάλη συγκομιδή πόντων οι Πειραιώτες έμειναν έξω, κυρίως λόγω της υπόγειας διασύνδεσης Γάλλων και Γερμανών με εκείνο το άθλιο, για μένα, αποτέλεσμα στη Γερμανία, τη νίκη της Μαρσέιγ, 2-3.

Αυτό, λοιπόν, που δεν πέτυχε ο πολύς Βαλβέρδε δύο φορές, το κατάφερε με την πρώτη ο Μίτσελ. Και έτσι ο Ολυμπιακός, μετά από πολλά χρόνια, από την περίοδο 2009-10 δηλαδή, περνάει στη φάση των 16 πιο ισχυρών ομάδων της Ευρώπης. Και θυμίζω, για να καταλαβαίνουμε τις διαφορές των προπονητών και των ομάδων, ότι τη σεζόν 2009-10 που ο Θρύλος απέναντι σε Αρσεναλ, Αλκμααρ και Σταντάρ Λιέγης πέρασε στους «16», όπου αντιμετώπισε την Μπορντό, έκανε άθλια πορεία στο ελληνικό πρωτάθλημα και έχασε μετά από χρόνια τον τίτλο, από τον Παναθηναϊκό.

Επίσης, οφείλω και πάλι να θυμίσω, για να το ξέρουν οι νεότεροι, ότι και την αμέσως προηγούμενη φορά που ο Θρύλος πέρασε στους «16» του Champions League, απέναντι σε Ρεάλ Μαδρίτης, Βέρντερ και Λάτσιο, αντιμετωπίζοντας στην επόμενη φάση την Τσέλσι, επί Λεμονή, τότε, προπονητή, ουσιαστικά έχασε και πάλι το πρωτάθλημα, αυτήν τη φορά από την ΑΕΚ και το κέρδισε στα χαρτιά, για να είμαστε ειλικρινείς, με την υπόθεση Βάλνερ, όταν κατακυρώθηκε υπέρ του Θρύλου η ήττα από την Καλαμαριά εκτός έδρας.

Επειδή πολλοί έχουν αμφισβητήσει τον Μίτσελ από την πρώτη ώρα που ήρθε στον Ολυμπιακό, και θεωρώ ότι στη στήριξη του Ισπανού προπονητή έχουμε πιστωθεί ένα κομμάτι προς όφελος της ομάδας μας, νομίζω ότι η ίδια η ιστορία έρχεται να αποδείξει τα πάντα. Ο Μίτσελ πέτυχε, στην πρώτη χρονιά του, ό,τι δεν πέτυχε δύο φορές ο Βαλβέρδε! Κατάφερε να περάσει ο Ολυμπιακός στους «16» και ταυτοχρόνως η ομάδα να έχει πάρει από τον Νοέμβριο το πρωτάθλημα, ό,τι δεν κατάφεραν οι προπονητές του Θρύλου τις δύο προηγούμενες φορές που η ομάδα πέρασε στους «16». Διότι και ο Ζίκο, αλλά και ο Λεμονής έχασαν το πρωτάθλημα!

Και, για να κλείσω, απλώς επισημαίνω ότι, προσωπικά τουλάχιστον, αλλά όπως και πολλοί άλλοι φίλαθλοι του Ολυμπιακού που γνωρίζω, γουστάρουμε τον Μίτσελ για έναν επιπρόσθετο λόγο: είναι μάγκας, ρισκαδόρος, έχει μέσα του το DNA του νικητή και μας έκανε για πρώτη φορά τόσο περήφανους, που ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε όλες τις ομάδες, μέσα και έξω, κοιτώντας τις στα μάτια, παίζοντας επιθετικά, με σκοπό τη νίκη και μόνο! Και όχι ποδόσφαιρο αλά Παναθηναϊκός ή αλά Ζαρντίμ πέρυσι, τσούκου τσούκου φούτμπολ, όλοι πίσω και αν μας βγει κάτι στην κόντρα πάμε να κλέψουμε το αποτέλεσμα…

Πηγή : www.gavros.gr