14.12.13

Το κοκαλάκι της νυχτερίδας

(Νίκος Παπαδογιάννης)

Είναι, δίχως ίχνος υπερβολής, απίστευτη η ρέντα του φετινού Ολυμπιακού.

Εάν κάποιος από εσάς έχασε ένα λαγοπόδαρο ή το μαγικό κοκαλάκι της νυχτερίδας, δεν έχει παρά να το αναζητήσει στο τμήμα απωλεσθέντων του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας ή, καλύτερα, στην τσέπη του Γιώργου Μπαρτζώκα. Είναι, δίχως ίχνος υπερβολής, απίστευτη η ρέντα του φετινού Ολυμπιακού.Ναι, σύμφωνοι, έχει προσωπικότητα, έχει χαρακτήρα, έχει ψυχή, έχει αυτοπεποίθηση, έχει σιγουριά, έχει πάθος, έχει λύσεις και πάγκο, αλλά πάνω απ' όλα έχει ρέντα. Δεν γράφω «τύχη», διότι η τύχη βοηθάει τους ικανούς και τους τολμηρούς. Εμείς τη φτιάχνουμε την τύχη μας, όχι κάποια τυφλή θεά με σφαλιστά μάτια.

Με κάθε εβδομάδα που περνάει, οι αγώνες του Ολυμπιακού μοιάζουν και περισσότερο με στοιχήματα κάποιου σαδιστή μάγου που θέλει να παίξει με τα νεύρα των αντίπαλων ομάδων. «Σας δίνω 13 πόντους και 8 λεπτά για να δω αν θα καταφέρετε να τους κρατήσετε». Και μετά, χαμηλόφωνα: «Να ξέρετε, όμως, ότι θα χάσετε». Κληροδότημα, θαρρείς, από εκείνον τον αλησμόνητο τελικό της Κωνσταντινούπολης, όπου η ΤΣΣΚΑ έχασε διαφορά 16 πόντων μέσα σε 12 αγωνιστικά λεπτά, απέναντι στα έκπληκτα μάτια της μπασκετόφιλης Ευρώπης.

Από τότε, ο Ολυμπιακός έγινε η ομάδα της ανατροπής. Είτε πρόκειται για ματσάκι του ελληνικού πρωταθλήματος είτε για επίσημη προπόνηση (σαν τη χθεσινή με τη Σιένα) είτε για ευρωπαϊκό τελικό, το σενάριο είναι ίδιο κι απαράλλαχτο, με πρωταγωνιστή σχεδόν πάντοτε τον Βασίλη Σπανούλη.

Αλλάζουν μόνο οι δεύτεροι ρόλοι και οι μάσκες των κομπάρσων. Χθες ήταν ο Στράτος Περπέρογλου αυτός που τράβηξε το κάρο από τη λάσπη, με 18 προσωπικούς πόντους στο δεύτερο ημίχρονο. Ο εξίσου ψυχρός Ματ Λοτζέσκι πέτυχε το καλάθι που σφράγισε τη νίκη στα 15 δευτερόλεπτα, ενώ ο Μπράιαντ Ντάνστον έβγαλε την άμυνα που έκοψε τα πόδια των Ιταλών.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τόλμησε να επιστρατεύσει ανορθόδοξα σχήματα χωρίς ψηλούς -με τον Πέτγουεϊ υπηρεσιακά σε ρόλο σέντερ- και βρήκε έτσι αντίδοτο στην άμυνα ζώνης των Ιταλών. Η μπάλα κυκλοφόρησε γρήγορα, ο Περπέρογλου σούταρε ανενόχλητος ξανά και ξανά, ο Σλούκας δημιούργησε τα ρήγματα και ο Σπανούλης κατέφτασε ξεκούραστος από τον πάγκο για να αποτελειώσει τους Ιταλούς.

Οι ευρωπαϊκοί αγώνες του Ολυμπιακού, 8 θρίλερ σε 9 αναμετρήσεις, είναι το καλύτερο δώρο για τους απανταχού τηλεθεατές. Χθες, όλοι οι ενδιαφερόμενοι τον χάρηκαν από την τηλεόραση. Τα ανδραγαθήματα των φανατικών του σε εκείνον τον αγώνα με τη Γαλατασαράι έβαλαν προσωρινό λουκέτο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και χάλασαν την ατμόσφαιρα.

Αμφιβάλλω πάντως αν οι Ιταλοί -χωρίς τον παινεμένο Χάκετ- θα είχαν το μέταλλο να διεκδικήσουν νίκη σε γεμάτο γήπεδο. Έτσι κι αλλιώς, ήρθαν στην Ελλάδα να παίξουν το μπάσκετ τους χωρίς άγχος και να σκληραγωγηθούν εν όψει της καθοριστικής αναμέτρησης με την Ουνικάχα, την ερχόμενη εβδομάδα στη Φλωρεντία. Αυτή η ξεγνοιασιά ήταν χθες το πιο αποτελεσματικό τους όπλο.

Πηγή : www.sportday.gr