21.1.14

Μοναδική ευκαιρία...

(Αντώνης Πικουλας)

Μοναδική ευκαιρία να πετάξουμε έξω τη Γιουνάιτεντ

Αρκεί ο Ολυμπιακός να βρει ρυθμό, να ανέβει ο Μήτρογλου και να καλυφθεί το κενό του Σιόβα στο κέντρο της άμυνας

Καταρχήν θα ξεκινήσω και πάλι από το ποδόσφαιρο, φίλες και φίλοι ΓΑΥΡΟΙ. Για το μπάσκετ και το σημερινό παιχνίδι θα τα πούμε παρακάτω… Εβλεπα, λοιπόν, χθες το παιχνίδι Τσέλσι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Λονδίνο, όπου οι «μπλε» διέσυραν στην κυριολεξία τους «κόκκινους διάβολους», φιλοδωρώντας τους με τρία τέρματα. Και όσο έβλεπα και ξαναέβλεπα το παιχνίδι και στη συνέχεια τις φάσεις, όλο και πιο πολύ άρχιζα να πείθομαι ότι ο Ολυμπιακός αυτή την ομάδα, την πολυδιαφημισμένη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μπορεί να την περάσει.

Οι «κόκκινοι» του Μάντσεστερ βρίσκονται σε σαφή πτωτική πορεία, έχουν ήδη χάσει κάθε επαφή με τον τίτλο και παράλληλα η ομάδα έχει περάσει σε μία εσωστρέφεια, αποτέλεσμα της οποίας είναι η αμφισβήτηση τόσο του προπονητή όσο και των ποδοσφαιριστών. Ο Μόγες δεν πείθει, όπως λένε οι πληροφορίες, ως διάδοχος του σερ Αλεξ και οι σχέσεις με τους παίκτες είναι τεταμένες, βρίσκονται, ακούγεται, σε μία λεπτή ισορροπία. Από την άλλη, η αμφισβήτηση από την εξέδρα και η αίσθηση πολλών παικτών ότι έχει επέλθει κορεσμός, οδηγούν πάρα πολλούς ποδοσφαιριστές της Γιουνάιτεντ προς την έξοδο, γεγονός που καταδεικνύει τα εκφυλιστικά στοιχεία που επικρατούν στο «Ολντ Τράφορντ».

Από την άλλη πλευρά, νέοι παίκτες δεν έρχονται και η φημολογία ότι η Μαν. Γουνάιτεντ θα αποκτήσει τώρα, τον Γενάρη, πολλούς και καλούς ποδοσφαιριστές δεν επιβεβαιώνεται -τουλάχιστον ακόμη- στην πράξη. Ούτε ένας νέος ποδοσφαιριστής δεν έχει έρθει στη Γιουνάιτεντ, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις παικτών -από τη Γιουβέντους συγκεκριμένα- που φέρονται να αρνήθηκαν τις προτάσεις των «κόκκινων διαβόλων», όπως ο Πογκμπά και ο Βιντάλ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΠΑΡΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΜΠΕΝΦΙΚΑ

Υπό αυτό το πρίσμα, της κατάστασης διάλυσης που επικρατεί στο «Ολντ Τράφορντ» και μίας ομάδας που θα αργήσει να ενώσει τα διαλυμένα της κομμάτια, στον Ολυμπιακό παρουσιάζεται μία μοναδική ευκαιρία να πετύχει το θαύμα και να περάσει στους «8» του Champions League.

Και η αλήθεια είναι, για να έχουμε μία συναίσθηση των πραγμάτων, ότι μπορεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να αποτελεί έναν θρύλο των ευρωπαϊκών γηπέδων και μία ομάδα που μόνο η φανέλα της είναι αρκετή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να σε κερδίσει, ωστόσο αυτή την ώρα, στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, δεν δείχνει καλύτερη ούτε από την Παρί Σεν Ζερμέν, του Ιμπραΐμοβιτς, του Καβάνι και των πολλών αστέρων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ούτε έστω της Μπενφίκα, η οποία, αφού αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό, αναρριχήθηκε στην κορυφή του πορτογαλικού πρωταθλήματος.

Και πραγματικά πιστεύω ότι εάν ο Ολυμπιακός επαναλάβει εμφανίσεις όπως εκείνη του πρώτου ημιχρόνου με την Παρί Σεν Ζερμέν στο Καραϊσκάκη, του πρώτου ημιχρόνου με την Μπενφίκα στο «Ντα Λουζ» και του δεύτερου ημιχρόνου με την Αντερλεχτ στις Βρυξέλλες, τότε ναι, έχει πολλές πιθανότητες να είναι αυτός που θα προκριθεί στις «8» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Πρέπει, όμως, για να αντεπεξέλθει ο Ολυμπιακός σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση της ιστορίας του, πρώτον η ομάδα να βρει ρυθμό και να καταφέρει να επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Γιατί με εξαίρεση το παιχνίδι Κυπέλλου με τον Αστέρα Τρίπολης ο Ολυμπιακός ούτε με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι αλλά ούτε και με τον Λεβαδειακό στο Καραϊσκάκη ήταν καλός. Σε ορισμένα, μάλιστα, σημεία των αγώνων δεν βλεπόταν!

Δεύτερον, έχει πολύ μεγάλη σημασία να επανέλθει σε καλή κατάσταση ο Κώστας Μήτρογλου, που έλειψε για δύο μήνες λόγω τραυματισμού. Οπως καταδείχθηκε στη φάση των ομίλων του Champions League, η απόδοση του Μήτρογλου ήταν βαρόμετρο για τον Ολυμπιακό και πέραν πάσης αμφιβολίας το ότι ο Θρύλος βρίσκεται στους «16» το οφείλει κατά 50% στον Ελληνα σέντερ φορ και κατά 50% στον Ρομπέρτο. Οσο, λοιπόν, ο Μήτρογλου είναι μακριά από τον καλό του εαυτό τόσο και ο Ολυμπιακός χάνει ένα πολύ σημαντικό και αξιόπιστο όπλο που έχει δυνατότητα να σκοράρει με πάρα πολλούς τρόπους.

Τρίτον -και σημαντικότερον- είναι η αναγκαιότητα του Ολυμπιακού να καλύψει το κενό που προκλήθηκε στο κέντρο της άμυνας μετά τον τραυματισμό του Σιόβα. Δυστυχώς ο Θρύλος ήταν πολύ άτυχος, αφού το δίδυμο Μανωλά-Σιόβα είχε δέσει πολύ καλά και σε πάρα πολλές περιπτώσεις μου θύμιζε, ως προς την αξιοπιστία του, το δίδυμο Αβραάμ-Μέλμπεργκ που κυριαρχούσε τα προηγούμενα χρόνια.

Υπό την έννοια αυτή, ο τραυματισμός του Σιόβα είναι δυσαναπλήρωτος και σε καμία περίπτωση το κενό δεν μπορεί να καλυφθεί αντάξια εκ των έσω, αφού ο Παπαδόπουλος δείχνει ότι ακόμη δεν έχει επανέλθει πλήρως από τον τραυματισμό του, ο Τόρες εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός αγωνιστικής δράσης, ο Μπονγκ είναι αριστερός μπακ και κατά συνθήκη χρησιμοποιήθηκε ως αριστερός στόπερ, ενώ ο Παπάζογλου ούτε καν δοκιμάστηκε από τον Μίτσελ στη θέση του στόπερ στα τελευταία παιχνίδια.

ΥΓ.: Παίζουμε σήμερα το απόγευμα στις 19:30 στο Μαρούσι με τον δήθεν «εξάστερο»! Και πραγματικά περιμένω να δω με τα μάτια μου αν θα ισχύσει και με ποιον τρόπο ο «νόμος του ΟΑΚΑ» που επικαλείται ο ιδιοκτήτης του. Βεβαίως όλη η Ελλάδα έχει δει τα τελευταία χρόνια τι πραγματικά εστί «νόμος του ΟΑΚΑ». Μία κατάσταση πολεμική, όπου οι μπασκετμπολίστες είναι αντιμέτωποι με αεροβόλα, καπνογόνα, ρίψεις φωτοβολίδων, φωτιές στα καθίσματα και τις εξέδρες, φτυσίματα, ύβρεις. Υπό αυτή την έννοια, δεν έχω πολλές αμφιβολίες ότι δεν θα επαναληφθεί ο «νόμος του ΟΑΚΑ». Για τη διαιτησία δεν θα μιλήσω σήμερα. Θα περιμένω να δω πρώτα. Θα πρέπει, όμως, να ξέρουν όλοι αυτοί που αποτελούν το σύστημα ότι ούτε την ελεύθερη γνώμη θα φιμώσουν ούτε τον αδέσμευτο ελληνικό Τύπο. Και στα όσα κάνουν ή δεν κάνουν, για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους δηλαδή, θα πρέπει οι πάντες να είναι έτοιμοι να δεχτούν κριτική. Περισσότερα τις επόμενες μέρες…




Πηγή: www.gavros.gr